Deminerski timovi FUCZ-a očistili 40.529 m2 sumnjive površine na Žuči

Date:

Na području Ugorskog u općini Vogošća završen je deminerski zadatak “Kuta” ukupne površine 40.529 m2, na kojem su bili angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Sarajeva, Goražda, Travnika i Busovače.

Definisano rizično područje obuhvatalo je zemljište obraslo šumom na sjevernim padinama Golog brda. U blizini predmetne lokacije općina Novi Grad izgradila je Memorijalni kompleks posvećen pripadnicima Armije BiH. Sa jugozapadne strane te lokacije nalazi se makadamski put prema Golom brdu koji lokalno stanovništva svakodnevno koristi.

Tehničkim izviđanjem te lokacije stvoreni su uslovi za bezbjedno kretanje posjetilaca “Doma oslobodilaca” na Žuči, korištenje makadamskog puta, te kretanje lokalnog stanovništva.

Na ovom zadatku pronađena su 34 komada različitog NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva) i tri PP (protivpješadijske) mine (1x PMR-2A, 1xPMA 3, 1xPMR-2AS). Pronađena minsko-eksplozivna sredstva uklonili su i uništili timovi za UES FUCZ, prenosi Fena.

Radove na zadatku je usporavala velika koncentracija metala i dodatni pregled na KB-1 (kasetna bomba) čije prisustvo je detektovano na završenim deminerskim zadacima u ovom području, saopćeno je iz FUCZ-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related