Denidas u pismu za Turković: Brži proces EU integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu

Date:

Ministar vanjskih poslova Grčke Nicos Denidas poručio je u pismu ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković da se slaže s njom da je brži i dinamičniji proces evropskih integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Denidas je pismo poslao kao odgovor na pismo koje je povodom Dana Evrope ministrica Turković poslala šefovima diplomatija država članica Evropske unije, a u kojem je istakla da većina građana BiH i dalje podržava evropske integracije, te da postoje političke snage koje su spremne bez odlaganja provesti potrebne reforme.

– Drago mi je čuti da velika većina bh. građana podržava evropske integracije i da postoji razumijevanje da ono nema alternativu. Uvjeren sam da nema drugog puta za zapadni Balkan od evropskin integracija – naglasio je Denidas.

Također, istakao je kako žele vidjeti odlučan i održivi napredak BiH ka punoj stabilnosti, tržišnoj ekonomiji i dobrobiti za građane.

– Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države je izuzetno važna za Grčku i za Evropsku uniju. Posebno mi je drago čuti vaša uvjeravanja da su demokratske političke snage u vašoj državi spremne provesti sve potrebne reforme bez odlaganja. Ohrabrujemo vas da reforme ubacite u brzinu više – navedeno je, između ostalog, u pismu ministrici Turković, prenosi Fena.

Grčka je, također, ponudila pomoć u procesu integracija, naglašavajući da je predana jačanju bilateralnih odnosa i ubrzanju evropskog puta BiH, navedeno je.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related