Deset djela koja vrijedi pročitati

Ma koliko se davao značaj ovakvom božanskom rasporedu, nikada se on ne može previše naglasiti, niti se može razbistriti dno božanske Mudrosti koja se odlučila da probudi čovječanstvo i usmjeri ga na Pravi Put. Ne duljeći previše, da bismo afirmisali ovu prvu riječ posljednje Objave, donosimo listu djela koja preporučujemo za čitanje. Izbjegavali smo opširna djela. Naravno, ovdje je riječ o djelima muslimanskih autora; nemamo nesretnu ambiciju da ih nazivamo islamskim djelima, pošto ne želimo sebe nametnuti za kriterij procjenjivanja koje djelo je islamsko a koje nije, neovisno o tome da li je autor musliman (islamsko djelo je ono koje je u skladu sa učenjima islama).

Naglašavamo da praviti ovakav spisak nije moguće bez izvjesne doze subjektivnosti. Nije lahko iz galaksije knjiga izdvojiti nekoliko djela. Svjesni smo da zaobilazimo mnoga kapitalna i impozantna djela, ali, pošto se radi o našoj skromnoj preporuci, očito da je ona rezultat našeg rakursa promišljanja i trenutnog doživljavanja svijeta i života. Uvrstili smo pet klasičnih i pet savremenih djela. Poredana su po abecednom, a ne po prioritetnom redu. Olakšavajuća okolnost jeste da su sva preporučena djela prevedena, odnosno pisana na našem jeziku.

Bude li Božije Lice jedino za čime žudiš, tek ćeš onda moći reći da pravo sudiš! (G, 482)

Na kraju, uistinu nije teško odabrati po jedno djelo, sa ove liste, za čitanje tokom godine i tako ukrasiti svoj duhovni univerzum, povećati znanje i produbiti razumijevanje. Ipak, kada bismo znali da smo motivisali čitaoca da pročita makar jedno djelo sa ovoga spiska, uistinu bi nam predstavljalo neizmjerno zadovoljstvo. Kao što reče Muqtedar Khan: ”Ljudi, vrijeme je da se krene u biblioteku”.