Deset godina pokretna biblioteka “Molly” donosi radost podrinjskoj djeci

Date:

Nerzudin Hajdarević deset godina obilazi podrinjske osnovne škole kako bi djeca, mahom oni čiji su se roditelji vratili na prijeratna ogništa imala priliku da se druže sa lektirnim naslovima. Nerzudin svake sedmice pređe oko 700 km kako bi djeci ponudio skoro pet hiljada knjiga, odnosno 350 lektirnih naslova. Muslim Aid, čiji je Nerzudin zaposlenik, osmislio je projekat pokretne biblioteke “Molly”.

– U današnjem vremenu, kada roditelji u bošnjačkim povratničkim zajednicama imaju posebne izazove kako pristupiti pitanju diskriminacije u obrazovnom procesu, odoliti izazovima slabe imovinske i  socijalne situacije, prevoz djece do škola koje su po nekoliko kilometara udaljene od vlastitih domova, kao odgovor nameće da moramo pomoći djeci da tragaju za znanjem. Pokretna biblioteka “Molly” svojim sadržajem i desetogodišnjim iskustvom rada je našu djecu u Podrinju navikla da pored redovne lektire koju imaju na školskom pragu besplatno, često dobiju poneki slatkiš, odjevni predmet, a Boga mi i stipendiju. Ovakva dugogodišnja praksa uveliko je olakšala roditeljima i djeci da besplatno koriste lektiru, ne moraju odlaziti u gradske ili školske biblioteke da se učlanjuju i podižu lektiru. Također je unapređen nastavni proces i velika olakšica za nastavnike koji izvode nastavu – kaže knjižnjičar Hajdarević za Preporod.info.

1000 učenika treba “Molly”

Nekad je “Molly” opsluživala 40 škola u manjem bh. entitetu, a danas je u ovaj projekat uključeno 28 područnih škola sa svojih 1000 učenika u općinama Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Milići, Zvornik i Sapna.

– O značaju mobilne biblioteke “Molly” za male Podrinjce dovoljno govori da u proteklih 10 godina koliko biblioteka obilazi đake i njihove škole nije ni u jednom trenutku stala sa radom. Svoje aktivnosti nije prekidala i u ovim vanrednim okolnostima pandemije. Knjižnjičar koji rukovodi ovim projektom na terenu je, a u saradnji sa nastavnicima, pronašao način da djeca dođu do svojih knjiga lektire. Najveći broj korisnika usluga biblioteke su male područne/seoske škole – kaže za Preporod.info Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aida u BiH.

Šehić Saliji ističe da je prvi i osnovni motiv zašto je ovaj projekat i počeo sa radom i toliko traje, je da škole koje su korisnici, a bilo ih je oko 40 tokom ovih godina, dobiju pristup knjigama lektire za bosanski jezik i književnost, koje ne bi mogle na drugi način dobiti. Također, osiguran je određeni fond stručne građe za nastavnike, didaktički materijal za škole. Samim tim, poboljšan je kvalitet nastave i znanje učenika. 

Ponosno ističe da je “Molly” puno više od biblioteke, ona je i mobilno kino, također je donosila paketiće djeci, donacije odjeće, obuće i mnogo toga još. “Molly” je spona između djece iz malih seoskih škola sa svima nama i poručuje im da nisu sami i zaboravljeni.

Neophodna pomoć

Međutim, realizacija ovog, deceniju dugog projekta došla je u pitanje zbog nedostatka finansijskih sredstava.

– Projekat “Moly” biblioteke nije projekat koji može generirati novac i samim tim biti samoodrživ, on zavisi isključivo od finansiranja od strane različitih donatora. Obzirom da se radi o specifičnom projektu koji nema ograničeno vrijeme trajanja, obezbjeđivanje finansijske konstrukcije za svaku školsku godinu predstavlja veliki izazov za INVO “Muslim Aid” koji je začetnik i koordinator ovog projekta – ističe Šehić Saliji.

Pokretna biblioteka “Molly” bila je jedini način da djeca Podrinja pročitaju školsku lektiru. Kakva će biti budućnost “Molly” biblioteke teško je reći.

– Mi se nadamo i radimo na tome da projekat funkcioniše sve dok bude potrebe na terenu za njim. Do sada smo imali podršku niza donatora, između ostalog i Islamske zajednice u BiH, koji su prepoznali značaj i utjecaj ovog projekta za povratnike u Podrinju. Često smo morali iz više izvora da obezbijedimo novac da bi sve funkcionisalo, do kada ćemo tako uspjevati ne zavisi od nas. Očekujemo da naredne godine donosu puno težu finansijsku situaciju za sve građane u našoj zemlji i šire koja će se odraziti u svim segmentima života, pa i obrazovanju, tako da je i budućnost Molly neizvjesna – govori Šehić Saliji.

Stoga su iz ove organizacije pozvali sve one koji mogu da pomognu uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM i na taj način pomognu “Molly” u nastavku misije donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Sve potrebne informacije možete pronaći ovdje.

(Alem Dedić/Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related