Deset godina rada Agencije za halal certificiranje

U okviru svoje misije Islamska zajednica u BiH pokrenula je projekt formiranja Agencije s ciljem da se u BiH uspostavi sistem koji bi omogućio proizvođačima da certificiraju svoje proizvodne procese i proizvode i plasiraju ih na tržište s oznakom “halal”.

Direktor Amir Sakić na svečanosti u povodu jubileja kazao je da je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora.

– One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM – rekao je Sakić.

Podršku halal industriji pruža i Vlada Federacije BiH, a premijer Fadil Novalić je kazao da se halal tržište snažno razvija i da su njegovi potencijali izuzetno veliki. Dodao je da se u vremenu kontinuirane ekonomske krize proizvođači okreću stabilnim i rastućim tržištima kakvo je i halal industrija.

– Sveukupnu svjetsku populaciju čini gotovo trećina muslimana koji su dužni trošiti halal proizvode. To govori da je ovo izuzetno velika razvojna šansa – istakao je Novalić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na skupu je kazao da se prije deset godina jako malo znalo o halalu, a da je deceniju poslije slika potpuno drugačija.

– Ovaj certifikat je danas poznat ne samo u BiH, sve agencije iz susjednih država su iznikle iz ove naše bh. agencije – rekao je Kavazović.

Agencija je ove godine pokrenula i mobilnu aplikaciju “Halal bazar” koja sadrži osnovne informacije o halalu, dostupna je na bosanskom, engleskom i njemačkom, a ubrzo će biti prevedena na turski i arapski jezik.

Na svečanosti u povodu desete godišnjice od uspostavljanja dodijeljeni su halal certifikati: hotelu ”Pino nature” na Trebeviću i gradačačkoj mliječnoj industriji “99”.