Deseta godišnjica izraelskog napada na humanitarni brod “Mavi Marmara”

Date:

Brojnim prigodnim aktivnostima, konferencijama i programima, danas je u Turskoj, Gazi i drugim zemljama i gradovima obilježena 10. godišnjica izraelskog napada na turski humanitarni brod “Mavi Marmara” koji je dostavljao pomoć u Gazu.

Aktivisti koji su se nalazili na brodu tog 31. maja 2010. godine podsjetili su kako su tada cijelom svijetu pokazali da brod s 300 osoba može mijenjati svijet.

Poručeno je da je veoma važno obilježiti i ne zaboraviti izraelski napad na humanitarce u međunarodnim vodama Sredozemnog mora.

Aktivisti iz Gaze su također poručili da se Palestina s poštovanjem prisjeća humanitaraca koji su svoje živote dali za borbu za okončanje izraelske okupacije Pojasa Gaze.

Brod “Mavi Marmara” koji je išao prema Gazi u okviru kampanje “Naša destinacija je Palestina” bio je meta napada izraelske vojske.

Tursko-izraelski odnosi pogoršali su se 2010. godine, kada su izraelski komandosi napali brod Mavi Marmara s humanitarnom pomoći, provodeći pomorsku blokadu Pojasa Gaze, i ubili devet turskih državljana.

Na današnji dan, 31. maja 2010. godine, izraelska vojska je u međunarodnim vodama Sredozemnog mora izvela napad na humanitarni brod Mavi Marmara, koji je s ukrcanim humanitarcima pokušao dostaviti pomoć narodu u Gazi.

U napadu je ubijeno osam turskih državljana i jedan tursko-američki državljanin. Ranjeno je 56 osoba, od kojih je jedna osoba podlegla u bolnici u Ankari, četiri godine nakon napada.

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda potvrdila je da izraelske snage možda i jesu počinile ratne zločine kada su 2010. upale na brod Mavi Marmara koji je krenuo prema Gazi i ubile devetoro ljudi, ali da ti zločini nisu dovoljno teški da se pokrene krivični postupak.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related