Desetine građana na protestu u Sarajevu: Čist zrak je ljudsko pravo

Date:

Desetine građana okupile su se danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog velikog zagađenja zraka s kojim se već mjesecima, a i godinama bore bh. građani.

Neformalna grupa građana Sarajeva okupila se danas u 12 sati u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo.

Poručili su da su uznemireni podacima o kvalitetu zraka u KS-u i izrazili negodovanje zbog toga što niko ne preuzima odgovornost za trenutno stanje kada je u pitanju kvalitet zraka u KS-u.

Također, poručili su i da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretne mjere za rješavanje ovog problema.

Pozvali su sve građane, domaće i međunarodne nevladine organizacije, kojima je u fokusu dobrobit djece, ekološka udruženja i sve ostale zainteresirane da mirnim protestnim okupljanjem zajednički izraze zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom problemu koji ima nesagledive posljedice po zdravlje građana.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Da li je vaša kuća u zoni epidemije raka pluća?!”, “Čist zrak je ljudsko pravo”, “Svi imaju pravo na čist zrak”.

Sanjin Gijo, organizator skupa, rekao je da se neformalna grupa građana okupila da javno izrazi nezadovoljstvo zbog zagađenja zraka, koje je, kako je kazao, trenutno najozbiljniji problem jer je u pitanju elementarno ljudsko pravo, a to je zdravlje.

“Mi, kao građani, ne možemo toliko precizno definisati naše zahtjeve zato što imamo stručne ljude čiji je posao da se bave rješavanjem ove problematike. Naša poruka je danas s ovog skupa, da ne želimo da se trujemo, da ne želimo da se naša djeca truju. Želimo da vidimo jasne korake, kratkoročne i dugoročne strategije čiji će se rezultati moći mjeriti”, pojasnio je Gijo.

Kako je kazao, to što su se okupili pred zgradom Vlade KS-a ne znači da svu odgovornost prebacuju na ovu instituciju.

“Ovo je nama prva instanca odgovornosti. Mi pozivamo Vladu KS-a da zajedno s nama izvrši pritisak na ostale nivoe vlasti da se ovo počne rješavati po hitnom postupku. Neke od mjera su da se ojačaju kapaciteti nadležnih inspekcija, da u praksi mogu efikasnije provoditi mjere. Niko od nas nema te nerealne zahtjeve da se ovo preko noći riješi. Mislim da svi moramo pokazati mnogo više odlučnosti da se ovo rješava”, rekao je Gijo.

Među okupljenima je bila i Adisa Vejo koja je kazala da su se okupili kako bi skrenuli na problem zagađenog zraka koji u Kantonu Sarajevo traje ne mjesecima, nego godinama.

“Konkretno, vladajuće strukture apsolutno ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema. Došla sam kako bih skrenula pažnju da je zaista krajnje vrijeme da se poduzmu konkretne mjere za rješavanje ovog problema. Najveći problem su mala ložišta i ona treba da se zamijene alternativnim grijanjima, odnosno da se zamijene peći”, poručila je Vejo.

Faris Fejzagić, administrator stranice “Prljavi grad Sarajevo”, rekao je da su se danas pridružili protestima kako bi poslali poruku građanima i vlasti, prvenstveno federalnim, da moraju početi raditi svoj posao.

“Posljednje tri, četiri godine nemamo nijednu jedinu mjeru od strane Vlade Federacije BiH, odnosno intervenciju povodom zagađenja zraka. Osim toga, oni su podigli komercijalnu cijenu plina za 30 posto građanima Federacije BiH i tako direktno, osim udara na džepove stanovnika, dodatno napravili problem jer se ljudi radi lošeg socijalnog stanja prebacuju na alternativni način grijanja. Napravili su nas taocima vlastitog okoliša”, pojasnio je Fejzagić.

Najavio je masovniji protest koje će u narednom periodu biti održan pred zgradom Vlade Federacije BiH.

(Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related