Dio Gazzaz centra iznajmljen turskoj Fondaciji Maarif

Ugovor su potpisali direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije Maarif Salih Sagir.

Četiri objekta bivšeg kampusa školsko-domskog centra za djecu bez roditeljskog starenja Al-Walidein Gazzaz na Mojmilu, turska Fondacija Maarif će koristiti za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, turski ambasador u BiH Haldun Koc, predsjednik Fondacije Maarif Birol Akgun, ali i predstavnici drugih turskih institucija u BiH.

Reisu-l-ulema je u obraćanju prisutnima rekao da “će danas staviti tintu na hartiju”, kojom će potvrditi opredijeljenost da zajednički učestvuju u ovom velikom poslu.

Dodao je da će se s vakufom Maarif pojaviti još jedna zvijezda na bosanskom nebu. Ambasador Koc je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao potpisivanju podsjećajući da je Fondacija Maarif vladina fondacija.

Vakuf Maarif je Fondacija koja ima namjeru i u BiH ali i u drugim zemljama postaviti temelje novih obrazovnih institucija vjerujući da će i bh. djeca steći svoje obrazovanje u njima”, istakao je ambasador Koc. Objekti Gazzaz na Mojmilu su Vakuf Huseina Bekira Gazzaza iz Kraljevine Saudijske Arabije namijenjeni su, prema vakufnami, isključivo za obrazovanje, a uvakufljeni su 2004. godine, podsjetio je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Za rekonstrukciju objekata je potrebno izdvojiti između 515.000 i 530.000 eura, a pretpostavlja se da će školska godina u obnovljenim prostorijama početi 1. septembra naredne godine, naveo je Zajimović za Radio BIR.

“Danas smo potpisali sporazum o iznajmljivanju objekata Gazzaz turskoj vakufskoj Fondaciji Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednje školskog obrazovanja u tim objektima. Radi se o četiri objekta, dakle, četiri školske zgrade, sportskoj dvorani i dječijem igralištu koji će biti upotrijebljeni za potrebe odvijanja nastavno-obrazovnog procesa za vrijeme zakupa”, pojasnio je Zajimović.