Direktor Abdibegović posjetio Bos. Dubicu i Bos. Kostajnicu

Po dolasku u Bosansku Dubicu u pratnji glavnog imama Safet ef. Beganovića obišao je sjedište Medžlisa, Omladinsku biblioteku i čitaonicu „Mehmed ef. Spahić“ te Gradsku i Čaršijsku džamiju koja je u fazi završetka unutrašnjih radova. Safet ef. je upoznao direktora o ramazanskim aktivnostima na području Medžlisa, među kojima je izdvojio da se na 3 mjesta klanja teravih-namaz, uči mukabela, pripremaju zajednički i džamijski iftari, o omladinskim aktivnostima, Aktiva žena i svesrdnoj pomoći u realizaciji svih aktivnosti od strane Udruženja Dubičana iz Čikaga.      

U prediftarsko vrijeme je direktor doputovao na džamijski iftar ispred džamije Azizije u Bosanskoj Kostajnici, gdje ga je dočekao  gl. imam Haris ef. Ahmić  zajedno sa muftijom bihaćkim prof. Hasan ef. Makićem. Poslije klanjanja akšama u Aziziji, najvećoj džamiji u manjem bh. entitetu, na iftaru su se pridružili i svi imami s područja Medžlisa Bosanski Novi sa gl. imamom Saudin ef. Hlivnjakom. Tu su također bili prisutni i potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić, načelnik opštine Drago Bundalo te potpredsjednik SO Bos. Novi Selim Ekić kao i predsjednik RO Merhamet Krajina Jasmin Spahić.

Vrijedno je spomenuti da je sponzor iftara bila opština Kostajnica koja se zajedno sa MIZ Bos. Kostajnica pobrinula  da se gosti i džematlije iftare u prelijepom ambijentu harema Azizije. Ovo je svojevrstan kuriozitet da se jedna opština u RS-u  uključi i materijalno potpomogne vjerske aktivnosti muslimana tokom Ramazana. Ova opština je još jednom pokazala  da je primjer međuetničkog suživota i poštivanja  svih građana te njihovih vjerskih i kulturnih skupova.

Nakon iftara a prije teravih-namaza džematu se obratio direktor i muftija te čestitali domaćinima na izvrsnoj organizaciji.

Haris ef. nakon teravih-namaza je upoznao direktora sa aktivnostima Medžlisa u Ramazanu i iznio najznačenje.

Direktor se nakon tog vratio u Bos. Dubicu na konak, a sutradan je imamio podne-namaz i održao predavanje u džematu Polje. Obraćajući se džematlijama istakao je bitnost posjete ovim prostorima zbog geografskog položaja i bogatih prirodnih resursa koje Bošnjaci-muslimani  trebaju iskoristiti i nastojati održati povratak.

Najavio je i prisustvo hafiskoj dovi 04.07.2016.godine mr. Nedima Botića, Dubičanca, prvog hafiza Bosanske Dubice nakon stotinu godina što je veliki događaj za ovaj Medžlis i grad.

U popodnevnim satima je nastavio put prema Ljubljani gdje će biti gost kod muftije ljubljanskog dr. Nedžad ef. Grabusa i  prisustvovati tamošnjim aktivnostima.