Direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH M. Jusuf: Saradnja sa Islamskom zajednicom na zavidnom nivou

Date:

Organizacija Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) humanitarna je organizacija osnovana 1983. godine. Kada je počeo rat u BiH 1992. godine, Crveni polumjesec bio je među prvima koji je organizirao pomoć za stanovništvo BiH. Sa direktorom ove organizacije u Bosni i Hercegovini Mahmoud Jusufom razgovarali smo o njihovom radu, aktivnostima i brojnim projektima, kao i budućim planovima koje realiziraju u, kako je direktor kazao, svojoj drugoj domovini. 

Razgovarala: Đenana Bajraktarević

Preporod.info: Šta su bili osnovni motivi otvaranja ureda u Bosni i Hercegovini i koja je zadaća Crvenog polumjeseca UAE u Bosni i Hercegovini? Šta je u fokusu vaših aktivnosti?

Jusuf: Prvi avioni sa pomoći poslani su 1993. godine i veliki broj njih sletio je na aerodrom u Splitu, Republika Hrvatska, jer tadašnje stanje nije omogućavalo ulazak pomoći u Bosnu i Hercegovinu, tako da se pomoć u velikoj mjeri odvijala preko Hrvatske. Krajem 1995. godine Crveni polumjesec otvara i registruje svoju prvu kancelariju u BiH, u Sarajevu. Naš prvi cilj bio je pomoći narodu BiH da im olakšamo oporavak, zacijeljivanje rana i ublažavanje bolova koji su ih zadesili u ratu, gubljenjem života njihovih najmilijih i imovine koju su do tada stekli. Stoga je bilo veoma važno da Crveni polumjesec bude prisutan na ovim prostorima.

Čim smo završili sa registracijom organizacije, odmah smo, početkom 1996. godine, počeli sa projektom pomaganja jetimima, jer je tada bio veoma veliki broj djece jetima čiji su očevi ubijeni u ratu, a koja su ostala sa svojim majkama, braćom i sestrama. Tako se javio veliki broj donatora koji su pomagali jetime i pružili im ruku pomoći. Nakon toga realiziran je projekat u obrazovanju, u kojeg smo sa posebnom pažnjom uključili četiri bosansko-hercegovačke medrese (Sarajevo, Visoko, Travnik i Tuzla) i dvije islamske pedagoške akademije, u Zenici i Bihaću, a nakon toga i Prvu bošnjačku gimnaziju, čiju gradnju sa izuzetnom radošću pomogli. Ove islamske obrazovne institucije imale su poseban značaj kod nas i nastojali smo pružiti im pomoć kroz segment obrazovanja i ponovnog organiziranja rada.

Više od sedam godina bili smo puna podrška ovim ustanovama. Pored toga, značajan je i projekat obnove džamija i mesdžida koji su porušeni tokom agresije na BiH.

Preporod.info: Na koji način su organizirane okolnosti rada u vremenu pandemije? 

Jusuf: U toku pandemije izazvane korona virusom, uspjeli smo, uz Božju pomoć, da obezbijedimo najneophodniju medicinsku pomoć u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom vanjskih poslova i Vladom UAE. Prva pomoć iz Emirata stigla je tri mjeseca nakon što je proglašeno vanredno stanje izazvano korona virusom. Stalno pratimo situaciju, i svaki trenutak pokušavamo da iskoristimo kako bi smo pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

Preporod.info: Poznato je da su vaše aktivnosti od velikog značaja za naše građane. Koliko je sredstava do sada uloženo različite vidove pomoći državi i narodu Bosne i Hercegovine? Kakvi su sve projekti realizirani?

Jusuf: Mi prvo kažemo ono što je rekao naš Poslanik, a.s.: “Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu.” U našem radu mi smo zaista naišli na veliku dobrodošlicu, zahvalnost i podršku od strane velikog broja institucija u BiH, posebno Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica i Rijaseta IZ u BiH. Saradnju i zajedničke projekte imamo i sa Merhametom i Crvenim križom, kao i sa nekim drugim institucijama, kako u Federaciji BiH, tako i u RS-u.

Mi pomažemo tako što prikupljamo donacije u Fond “Ebu Bekr”, a onda ih dijelimo kao finansijsku pomoć jetimima, povratnicima u Istočnoj Bosni, s ciljem omogućavanja normalnih uslova za život. Također, pružamo pomoć i kroz donacije, i to poljoprivrednih proizvoda, dijeljenje sadnica, plastenika i mehanizacije za bavljenje poljoprivredom, podjela sitne i krupne stoke, kao i drugih sredstava kojima povratnik može da se koristi u bavljenju poljoprivredom i stočarstvom.

Posebno smo ponosni na pomoć jetimima koja ne prestaje, jer mi ne finansiramo samo jetime čiji su očevi poginuli u ratu, nego i svako dijete čiji je otac umro. Sada trenutno finansiramo više od 3.000 jetima. Također, pomažemo i djeci sa posebnim potrebama, invalidima i mnogim drugim siromašnim osobama. Pomoć u obrazovanju pružamo kroz stipendiranje odličnih učenika i svake godine stipendiramo oko njih 30. U oblasti izgradnje, pomogli smo izgradnju škola, a nedavno smo kupili kuću za potrebe učenika Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Znamo da je kupovina kuće od velikog značaja za ovu medresu, posebno zbog povećanja broja učenika i da se koristi za njihove potrebe. Tako da taj prijedlog je zaista bio dobar, mi smo ga prihvatili, kupili kuću, i predali je Upravi Medrese. Postoje i projekti koji su realizirani u saradnji sa Merhametom i Crvenim križom, na njih će doći red u budućem periodu, ako Bog da.

Preporod.info: Cilj rada Crvenog polumjeseca jeste pomoći onima u potrebi. Na koji način i sa kojim ustanovama u BiH sarađujete, da li je prisutna neka vrsta zahvalnosti i kako se ona očituje kroz vaše iskustvo? Koliko sarađujete sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini?

Jusuf: Sjećam se kada sam tek došao i počeo raditi, prvu saradnju, od svih institucija u BiH, imali smo sa Rijasetom Islamske zajednice. Smatram da je Islamska zajednica koja organizira život Bošnjaka-muslimana najorganizovanija zajednica muslimana u cijelom svijetu. Način rada na koji su oni radili i organizirali život muslimana, bio je i više nego fantastičan. Rijaset ima svoja muftijstva, muftijstvo svoje medžlise koje predvode glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa, pa zatim svaki medžlis ima svoje džemate. Na svakom od tih pojedinačnih mjesta ima glavna i odgovorna osoba.

Uglavnom, krenuli smo sa projektom obnove i izgradnje džamija. Islamska zajednica je pozivala humanitarne organizacije da krenu sa obnovom porušenih džamija, ali i izgradnjom novih džamija u mjestima u kojima ih nije bilo. Kako smo počeli živjeti u BiH i spoznavati život među povratnicima, tek onda smo razumjeli vrijednost džamije za muslimane u takvim mjestima. Postojanje džamije u takvim područjima kod muslimana budi osjećaj pripadnosti, sigurnosti, kada ulazi u džamiju kao da ulazi u svoju kuću, tako da je projekat obnove i izgradnje džamija naišao na veliku podršku kod donatora.

Saradnja sa Rijasetom IZ-e temeljena je na povjerenju, odgovornosti, redu i disciplini, i uvijek smo jedni drugima kucali i ulazili na vrata, nikada kroz prozor. Prvo što smo uradili, bilo je potpisivanje protokola o međusobnoj saradnji, Rijaseta Islamske zajednice i Organizacije Crveni polumjesec sa sjedištem u Abu Dabiju. Protokol je potpisan 2004. godine. Od tada pa do sada obnovili smo i izgradili 110 džamija i mesdžida, što na području Federacije BiH, što na području RS. Također smo sagradili džamiju i u Hrvatskoj, tako da je naša saradnja na veoma zavidnom nivou, uz međusobno poštivanje i potpomaganje.

Preporod.info: Rad na terenu je veoma bitan, no, usljed otežavajućih okolnosti pandemije, kako ste prilagodili rad u tom segmentu kroz spomenute ustanove?

Jusuf: Mi vjerujemo u Božije određenje i vjerujemo da je i korona virus Božiji kader. Naravno, mi smo ljudi, bojimo se kao i svi ostali, ali snagu nam daje činjenica da mi nastojimo činiti dobra djela, tako da u činjenju dobrih djela nema straha i prepreka niti granica. Nismo stali niti prekinuli sa našim aktivnostima. Naprotiv, aktivnosti su se uvećale, povećao se broj donatora koji šalju pomoć, posebno za jetime, učenike i povratnike. Bez obzira na koronu, pomoć i aktivnosti Crvenog polumjeseca nisu se smanjile, nego su povećane. Krajem prošle godine u samo jednom mjesecu realizirali smo 60 različitih projekata, i hvala Allahu dragom, iako se susrećemo sa korona virusom svakodnevno, uspjevamo uz Božju pomoć i zaštitu realizirati sve projekte bez ikakvih problema. 

Preporod.info: Da se osvrnemo na medrese kao temeljne odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice u BiH. Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku Vaše ime bilježi kao jednog od velikih donatora od samog reaktiviranja Medrese pa do danas. Koliko truda ulažete u unapređenje kvaliteta izvođenja nastave i obezbjeđenja uvjeta za njenu realizaciju?Vašim posredovanjem izgrađen je i Učenički dom na Ciglanama u Travniku za potrebe učenika. Možete li nam reći nešto više o tome?

Jusuf: Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku zauzima posebno mjesto u mome srcu. Travnik je jako lijep grad sa veoma dobrim ljudima. Medresa je jedna velika institucija koja ima veoma važnu ulogu u tom gradu. Godine 1994., odmah nakon potpisivanja primirja sa Hrvatima, pomogli smo reaktiviranje rada Medrese. Nakon toga, donirali smo prvi kompjuterski kabinet Medresi, 1996. ili 1997. godine. To je bilo nešto novo, dotad neviđeno u Travniku, jer po prvi put tada dolazi strana organizacija koja donira tako nešto. Nakon toga, imali smo značajnu ulogu u pomoći Medresi od strane Islamske banke iz Džedde. Kada god mi nismo bili u mogućnosti da pomognemo, onda smo preko naših drugih kontakata, privatnih ili institucionalnih, pokušali da nađemo rješenje i pomoć.

IMG-20201208-WA0030.jpg - Direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH M. Jusuf: Saradnja sa Islamskom zajednicom na zavidnom nivou

Moram napomenuti da imamo veoma jake veze sa Medresom u Travniku. Imamo jetima i u Travniku koje pomažemo, a Medresa nam prilikom podjele te pomoći ustupi i da na raspolaganje svoj prostor, u bilo koje vrijeme, kao da je to naša kuća.  Stoga, osjećam potrebu da zahvalim Upravi Medrese i Muftijstvu travničkom, sa kojima zaista imamo jake veze i uspješnu saradnju. Sarađujemo mi i sa ostalim medresama, ali Medresa u Travniku kod nas ima posebno mjesto. Želimo joj mnogo uspjeha u budućem radu, da i dalje bude prepoznatljiva po svome radu sa učenicima, jer veliki broj nastavnog osoblja su magistri i doktori islamskih i drugih nauka. Nadamo se da će i dalje ostati svjetlo grada Travnika, ali i cijele BiH, ako Bog da, jer ona ima svoj kontinuitet. Završne manifestacije maturanata i njihov defile kroz grad naišli su na veliko oduševljenje u arapskom svijetu, jer su pokazatelj civilizacije i tradicije kojoj svjedoče svi koji su imali priliku to vidjeti.

Preporod.info: Kakvi su planovi u budućnosti Crvenog polumjeseca u BiH? Ima li projekata koji su u procesu implementacije?

Jusuf: Pitanje koje ste nam sada postavili je pitanje koje nam se stalno postavlja. Od kada smo došli ovdje, prihvatili smo BiH kao svoju drugu domovinu. Ovo je naša druga domovina. Kada to kažem, mislim na to da je ovo tvoja domovina, brini se za nju, voli je, i pokušaj da uložiš sav svoj trud da joj pomogneš na bilo koji način. Naš cilj je da pomognemo našu braću i sestre u BiH, sa različitih aspekata: jetime, učenike, studente, izbjeglice, povratnike, invalide, bolesne, jer imamo veliki broj onih koji žele pomoći kroz Crveni polumjesec. Mnogi naši donatori su posjetili BiH, svidjela im se i zavoljeli su je, i imali su priliku vidjeti kako i na koji način su pomogli. Imamo dosta novih projekata koje planiramo realizirati u narednom periodu.

Preporod.info: Za kraj našeg razgovora, šta Vas ispunjava u vezi posla kojeg obavljate, postoje li teški trenuci kada ste bili u situaciji kada je pomoć bila neophodna, a da niste uspjeli u svojoj namjeri usljed neplaniranih okolnosti?

Jusuf: Navest ću vam jedan mali primjer. Bili smo na sastanku sa Crvenim križom na početku pandemije korona virusa, i dogovarali se da trebamo pokrenuti projekat nabavke osnovnih medicinskih sredstava. Nakon toga rekao sam im da smo mi već kontaktirali naše glavno sjedište Organizacije u Abu Dabiju i rekli smo im da želimo pomoći BiH u ovim trenucima. Još uvijek nisam dobio odgovor od njih, jer svaka država je pogođena sa ovim virusom i svi su se zabrinuli za svoje stanje.

Zatim sam im predložio: Formirat ćemo komisiju koja će posjetiti sve ambasade islamskih i arapskih zemalja u BiH. I tako smo i uradili, formirali smo komisiju, čiji član nisam mogao biti jer sam imao i druge poslove i obaveze u BiH. Komisija je otišla u posjetu ambasadama, pa nam je tako Ambasada Kuvajta u Bosni i Hercegovini donirala 100.000 dolara za naše projekte.

Tako da, hvala Allahu, dž.š., naše veze sa drugim organizacijama i ljudima pomažu nam da nađemo izlaz za svaku situaciju u kojoj se nađemo i dosad je sve realizirano bez problema.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related