Direktor Razim Čolić: IZ će nastaviti s podrškom udruženjima preživjelih žrtava zločina silovanja

Date:

– Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će udruženjima preživjelih žrtava zločina silovanja nastaviti pružati podršku u skladu sa svojim mogućnostima i u duhu svoga poslanja, izjavio je danas u Sarajevu direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim ef. Čolić.

On se obratio učesnicima Konferencije “Dvadeset peta godišnjica od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini”, koja se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

– IZ u BiH se devedesetih godina, sada već prošlog vijeka, suočila sa nezamislivim zločinom sistematskog silovanja. U prvi mah nismo bili svjesni razmjera zločina. Za nas je to jednostavno bilo nepojmljivo. Kada smo čuli svjedočenja preživjelih žrtava, kada smo čuli za specijalizovane logore u kojima su silovane žene, ali i muškarci i djevojčice i kada smo kao imami i kao IZ morali u jeku najžešće agresije na naš narod i zemlju tražiti odgovore kako da tim ženama i muškarcima pomognemo, tada nismo imali nikakvo iskustvo na koje bismo se oslonili – kazao je direktor Čolić.

Međutim, kako je pojasnio, današnja konferencija, kojoj prisustvuju glavni imami, predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i stručnjaci, treba sagledati odgovor Islamske zajednice od tih prvih dana.

– Želimo da vidimo šta smo učinili, šta bismo trebali još učiniti i želimo da vidimo kako svojim iskustvom možemo pomoći žrtvama seksualnog nasilja u konfliktima širom svijeta – kazao je Čolić.

Podsjetio je da je Rijaset IZ u BiH u danima kada se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici odlučio da ovom konferencijom još jednom skrene pažnju na zločin silovanja i njegovo korištenje kao instrumenta i sredstva postizanja genocidnih ciljeva.

– Ovdje smo prije svega zbog onih koji su preživjeli ove zločine, da čujemo njihove priče, njihove probleme, a onda da od nadležnih i stručnjaka čujemo šta bismo još trebali učiniti kako bismo žrtvama pomogli – dodao je on.

Direktor Čolić je najavio da će Islamska zajednica i kroz Međureligijsko vijeće (MRV) nastaviti rad sa drugim vjerskim zajednicama na razbijanju stigme i “zavjere šutnje” koji prate ovu vrstu zločina.

– Posebno prepoznajemo angažman Ujedinjenog Kraljevstva na polju sprječavanja zločina silovanja u konfliktima i podrške žrtvama na globalnom planu. Lordu Ahmedu i drugim angažovanim na ovom polju, posebno našim prijateljima iz UN-ovog populacijskog fonda, smo ranije a evo i sada ponovili svoju odlučnost da svoje iskustvo podijelimo sa ostatkom svijeta i da istina o onome što se u Bosni dešavalo dođe do svijeta kako bi bila opomena svima da niko nikada ne preživi ono što smo mi preživjeli – poručio je direktor Čolić.

Dodao je da se nada da će zaključci današnje konferencije trasirati buduće aktivnosti u Islamskoj zajednici po ovom pitanju, ali biti i vrlo korisni drugim akterima u državi, međunarodnoj zajednici i nevladinom sektoru.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related