Direktor robnih rezervi FBiH za Preporod.info: Ne treba provocirati “paniku”

0
26

Kriza izazvana korona virusom natjerala je ovih dana brojne građane naše zemlje da se zapute prema trgovačkim centrima, gdje u velikim količinama kupuju brašna, ulje, šećer, so i druge proizvode, a sve iz straha da bi dalja eskalacija zaraze korona virusom mogla dovesti do nestašice pojedinih prehrambenih proizvoda. 

Brojke pokazuju da se stanje iz dana u dan pogoršava kada je riječ o novozaraženim u BiH od korona virusa. U BiH je samo danas novozaraženih 1.907, dok je umrlih 57.  Virus je prisutan u svim kantonima, a najviše zaraženih je u Kantonu Sarajevu (KS).

Kako bi stabilizirala opskrbu u vanrednim situacijama, država mora intervenirati puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha kojima upravljaju entiteti i pojedini kantoni, a čine ih osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi te neprehrambeni proizvodi nužni u izvanrednim situacijama, poput zaliha goriva, hrane i lijekova.

Veliki problem je što polovina kantona u Federaciji BiH, među kojima je Hercegovačko-neretvanski, Zapadno – hercegovački, Posavski, Srednjobosanski i Unsko-sanski, nemaju formirane vlastite robne rezerve. Zbog toga se, u slučaju vanrednih situacija, opskrba građana očekuje od Direkcije robnih rezervi Federacije BiH.

Na naša nastojanja da saznamo čime raspolaže Direkcija robnih rezervi u Federaciji BiH koliko hrane ima u rezervama, te da li će doći do nestašice, odgovoreno nam je da se to pitanje tretira kao povjerljiva infomracija i državna tajna. Budući da se poslovanje Direkcije robnih rezervi FBiH tako tretira, informacije o količinama i samoj dostatnosti hrane i ostale robe ako kriza s pandemijom potraje znaju samo predstavnici vlasti.   

– Federalna direkcija robnih rezervi provodi mjere i aktivnosti shodno odobrenim sredstvima za rad i nabavku stalnih sredstava. Prema Zakonu o robnim rezervama, informacije o količinama i asortimanu su pod oznakom “državna tajna” tako da to ne mogu komentirati – rekao je za Preporod.info direktor Direkcije robnih rezervi Federacije BiH Tončo Bavrka.  

Navodi da iskustvo iz marta i aprila ove godine govori da je strah veliki neprijatelj u rješavanju pitanja snabdjevenosti tržišta gdje neko izvuče “deblji” kraj, plaćajući visoke cijene proizvoda, vještački stvorene.

– Smatram da ne treba “provocirati” paniku. Apelujem da ostanemo razumni i odgovorni u svojim namjerama i aktivnostima, da realno sagledamo opasnost koja prijeti od virusa i time zaštitimo članove porodice, radne kolege i zdravstveni sistem u Federaciji BiH – rekao je Bavrka.   

Dodaje da svako neodgovorno ponašanje izaziva negativnu lančanu reakciju na tržištu i u društvu općenito. Bavrka je prokomentirao i šta će se desiti ukoliko se sve zemlje odu u lockdown, odnosno da se zatvore, te ukoliko dođe do zastoja u uvozu hrane, od kojeg BiH uveliko ovisi.   

– Zatvaranje pojedinih država može poslužiti nama u BIH kako treba početi proizvoditi hranu za vlastite potrebe i smanjiti ovisnost od uvoza. Upravo zbog toga je BiH izuzetno dobra destinacija za kreiranje panike – naveo je Bavrka.   

Za robne rezerve Federacija BiH je ove godine planirala oko dva miliona maraka, a prema izvorima bliskim Kriznom štabu, brašna bi u slučaju nestašice robe trebalo biti dovoljno za 60 dana. U KS za ove namjene izdvojeno je nešto manje od milion maraka.

(A.N./Preporod.info)