Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović: Ramazan je dobra prilika za preispitivanje prioriteta

Date:

S večerašnjim akšam-namazom nastupit će najodabraniji mjesec za muslimane koji će sutra zapostiti prvi dan ramazana, mjeseca milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta i dobročinstva.

– Uzvišeni Allah je odabrao mjesec ramazan. Pružio je priliku ljudskom rodu da ramazanskim darovima ojača vrline i kvalitetu samokontrole, kako bi i mahane bile poticaj ugodnijem životu – poručio je u ramazanskom intervjuu za Preporod.info Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Snažne poruke uputio je svim postačima, muslimanima, pozivajući ih “da vlastitim primjerom u okrilju ramazana pokažu kvalitetu življenja vjere kroz primjenu propisa koja će biti uzorna kultura življenja na ovom svijetu u svim područjima društvenog izražavanja”.

Direktor Smajlović govori o ramazanskim aktivnostima u vrijeme pandemije korona virusa, pojašnjavajući na koji način su one organizovane, uz poseban osvrt na angažman mladih, o kojima Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem vodi dosta brige. Dotakao se i života povratnika u manjem bh. entitetu, pokazujući da oni nisu zaboravljeni, odnosno da nisu sami,posebno u ovom mubarek mjesecu. 

Preporod.info: Pred nama je mubarek Ramazan. Zašto je za vjernike ovaj mjesec odabran, poseban? 

Smajlović: Gospodar svijeta je propisao post u ramazanu, i to određen broj dana (K, 2:183-4). Ramazan je mjesec objave Kur'ana Časnog (K, 2:185) i odabranih dana i noći među kojima je “Lejltu-l-Kadr, bolja od hiljadu mjeseci” (K, 97:3). Ovo su blagodati za ljudski rod koju će razborite i umne osobe iskoristiti za vlastito uzdizanje, a maloumni će ostati po strani i propustiti priliku, kako kaže Allahov Poslanik, a.s., u poznatoj poruci sa mimbera Medinske džamije kada mu Džibrili-Emin saopćio: “Na sebe priziva prokletstvo svako onaj koji dočeka ramazan pa ga ne iskoristi da mu bude oprošteno!” (Hakim) 

Muslimani su kroz povijest pokazali da razumiju i koriste ramazan kao priliku koja je neponovljiva blagodat i zato izvršavaju propis posta u svakom danu ramazana od zore do zalaska sunca, uče Kur'an Časni u svakoj prilici, samostalno i organiziranjem porodičnih mukabela i učestvovanjem u džematskim programima. Naravno, tu je i blagodat namaza koja u ramazanu ima posebnu vrijednost i zato muslimani pored dnevnih uz jaciju dodaju i teravih-namaz.

Osoba koja obavlja ove ibadete zrači toplinom i posebnim vrlinama širi raspoloženje doprinoseći ugodnijem životu svih bića u stvorenom svijetu. Dakle, u ibadetima muslimana učestvuju sva stvorenja ovoga svijeta i svi od toga imaju korist. To je veličanstvena privilegija i doživljaj. 

Preporod.info: Ovaj ramazan, kao i prošle godine, dočekujemo u drugačijem ambijentu. Možete li se osvrnuti na dešavanja i aktivnosti koje su u ramazanu “promijenjene” prošle godine u odnosu na ranije godine?  

Smajlović: U pripremama za ovogodišnji ramazan postavili smo sadržaj za redovne okolnosti i priželjkivali da pandemija bude prošlost, ali okolnosti širenja zaraze nametnule su da prošlogodišnja iskustva oplemenimo. Činjenica je da kod ljudi još uvijek postoji oprez, jer implikacije zaraze su maglovite i za stručnjake medicinske struke. Čak i oni koji su preboljeli koronu dijele različito iskustvo.

Pratili smo događanja u džematima i obrazovnim ustanovama i drugim centrima Islamske zajednice i prepoznali da su odgovornim pristupom uposlenici i džematlije doprinijeli da se pandemija može kontrolirati. U određenim područjima postoji mogućnosti za poboljšanja i to pratimo i rješavamo na dobrobit i pojedinca i zajednice. Dakle, dezinfekciona sredstva su na ulazu u džamije i druge prostore Islamske zajednice, čuvamo i držimo propisanu fizičku distancu, primjenjuju se maske i drugo. Ako na ulazu u džamiju se pojavi osoba da je bez maske zadužena osoba se pobrine da džematlija dobije masku i pristupi u džemat. Naši imami i rukovodstva u džematima odgovorno brinu o propisima i kućnom redu u džamijama kako su propisali državni organi. 

Sljedeće zapažanje je dragocjenost koja se pojavila u vrijeme pandemije i koja još traje. Naime, određene osobe su pojačale samostalne ibadete namaza, učenja Kur'ana Časnog i druge mogućnosti, potom druženja u krugu domaćinstva sa članovima porodice i drugima gdje su produbljeni i unaprijeđeni odnosi, kako kaže jedan sa iskustvom karantina: “Kako me korona zatvorila sa porodicom imao sam priliku ih bolje upoznati. Pa to su izvanredne osobe pored kojih sam ranije prolazio!” Dakle, treba prepoznati mogućnosti za poboljšanje ličnog, porodičnog pa i društvenog života. Moguće je više se posvetiti uređenju životnog prostora, čitanja knjiga, obrade zemlje i brojnih drugih poslova za koje se ranije nije imalo ili se vrlo malo odvajalo vremena! 

Preporod.info: S obzirom na to da ste direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, na koji način će ove godine ramazanske aktivnosti biti realizovane, mukabele, teravija i drugo? 

Smajlović: Kako sam već kazao, pripremali smo Plan ramazanskih aktivnosti za razmatranje na organima Islamske zajednice priželjkujući da pandemija ostane u prošlosti. Nakon sjednice Rijaseta dokument je razmatran na Vijeću muftija koje je ovlastilo reisu-l-ulemu da neposredno pred ramazan donese odluku o načinu organiziranja i provođenja Ramazanskog plana aktivnosti. Kako već znate, reisu-l-ulema je obavio potrebne konsultacije unutar Islamske zajednice, ali i sa državnim organima i odgovarajućim dokumentom propisao na koji način ćemo započeti ovogodišnji ramazan. 

Dakle, džamije, mesdžidi, tekije i drugi objekti će biti otvoreni za organiziranje ibadeta. Primjene higijensko-epidemioloških mjera državnih organa je obaveza i o tome će da brine rukovodstvo. U Instrukciji je jasno zadržan smjer odgovorne brige za zdravlje pojedinca i čuvanja svetosti života pojašnjavanjem olakšica u izvršavanju propisanih dužnosti.

Djeca do 12. godina i osobe u kategoriji rizičnih skupina mogu i bolje je da samostalno u kućnom prostoru obave namaze. Naravno, u okolnostima ograničenog kretanja (policijski sat) rukovodioci su dobili instrukciju kako da imam, mujezin i rukovodstvo džemata organizira i provodi Plan ramazanskih aktivnosti.

Sve segmente koje tretira Instrukcija reisu-l-uleme u prvi plan stavlja brigu o zdravlju i zaštitu života u vanrednim okolnostima zaraze.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein Kavazović, iz nadležnosti vrhovnog muftije je donio fetvu o načinu spajanja akšama i teravije za određena područja, posebno u džematima bošnjačke dijaspore. Nadležni u Upravi za vjerske poslove su dostavili fetvu i objasnili imamima mogućnosti za primjenu. Ono što je zatraženo od imama i rukovodstva da dosljedno primijene Instrukciju. Svako vlastito zalaženje u neovlaštena tumačenja, pojašnjavanja i nedosljedno primjenjivanje donosi rizik koji će biti sankcioniran. 

Preporod.info: Uprava je provela program Predramazanskog savjetovanja za muftijstva u Domovini. Možete li se osvrnuti na te aktivnosti i cilj ovog programa? 

Smajlović: Program Predramazanskog savjetovanja za Dijasporu 9. marta i 10. marta u Gazi Husrev – begovoj biblioteci je realiziran centralni program Savjetovanja na kojem je reisu-l-ulema dao smjernice i uputio svoju poruku rukovodstvu srednjeg nivoa (muftijstva/mešihati i muftiluci u Dijaspori).

Prema zaključcima sa Savjetovanja realiziran je program za glavne imame u rukovodstva za sva muftijstva u BiH. Cilj je bio prenijeti poruku reisu-l-uleme, upoznati učesnike sa Prijedlozima zaključaka Savjetovanja i kroz diskusiju saznati iskustva i prijedloge za poboljšanje Plana ramazanskih aktivnosti za ovogodišnji ramazan! Predstavljena iskustva su neprocjenjivo blago, tako i diskusije i prijedlozi učesnika su uzeti u razmatranje i uneseni u Plan ramazanskih aktivnosti, a također i u instrukciju reisu-l-uleme za organizaciju i provedbu Plana.

Gotovo na svim mjestima učesnici, a posebno imami, naglasili su želju muslimana da džamije budu otvorene za ramazanske ibadete i to je udovoljeno. Rasporedili smo do danas 275 teravih-imama prema zahtjevima. Mukabele će biti na medijskim platformama Islamske zajednice u više termina, a svakako i u džamijama će imami organizirati učenje Kur'ana Časnog. 

Preporod.info: Koje će sve aktivnosti Uprava provesti u ramazanu, posebno sa mladima?

Smajlović: Dobro ste zapazili. Mladi su nam najdraži dio džemata. U vanrednim okolnostima njihov entuzijazam, snaga i raspoloženje unose potrebnu energiju koja nam poboljšava kvalitetu rada. Takva iskustva imamo sa mladima u gotovo svim džematima, odnosno na svim nivoima organiziranja Mreže mladih. Ponosni smo na njih i zato smo ovogodišnji ramazan posvetili mladima sa naznačenom temom: “Ramazanske vrijednosti – putokaz mladima”.

Programi rada Mreže mladih su raznovrsni. Težište je u podršci imamima kada provode brigu o džematlijama kojima treba pomoć. Mladići i djevojke iz aktiva Mreže mladih su pokazali u proteklom periodu veliki entuzijazam, volju i konkretno su radili raznovrsne poslove. Prema izvještajima koje smo obradili, izvršene su usluge plaćanja računa, određenih nabavki i dostavljanja hrane/namirnica u velikim količinama: hiljade računa/obrazaca, tone hrane, ogrjeva i drugih usluga.

Mladi su snaga koja krasi naše džemate i mi smo ponosni na njih!

Naravno, druženja u mogućim okolnostima će biti dio sadržaja kroz iftare i predavanja, ali težište je u dobrim djelima individualne naravi, od dostave vaktija na kućnu adresu do pomoći imamima u korištenju tehničkih pomagala. Jasno je da su mladi u digitalnim pomagalima mnogo vještiji i tu su od koristi starijim. Mladima treba dati priliku, kako je to činio i Allahov Poslanik, a.s., okupljanjem u Erkamovoj kući i, naravno, na mlade se treba osloniti! 

Preporod.info: Ramazan donosi radost i povratnicima na području bh. entiteta RS? No, njihova današnja borba je teška, Bošnjaci se bore protiv diskriminacije, za svoj toprak, opstanak itd. Ima li i kakva je organizacija u povratnim džematima? 

Smajlović: Ovo je teška tema: Život muslimana u povratnim džematima! Povratnici pokazuju nadljudsku snagu. Preživjeli su protjerivanja u toku agresije 92-95, nosili teret povratka od 95-te, obnavljaju porodične domove, džamije, puteve i drugu infrastrukturu, oživljavaju zapuštenu imovinu i drugo. Sve to pod pritiskom neravnopravnosti koju neodgovorno rukovodstvo u organima vlasti provodi, posebno na području bh. entiteta RS. Povratnici su diskriminisani i u Kiseljaku, Stocu, Tomislavgradu i drugim mjestima, ne samo u Gacku, Bratuncu, Zvorniku, Janji, Kotor Varoši i drugim mjestima. Međutim, snaga koju pokazuju imami i naše džematlije je zadivljujuća, nadljudska. Dolaze u džamije, brinu o njima, prate tokove života kako u vlasti tako i u svojim džematima i učestvuju aktivno da se njihovo stanje poboljšava!

Među njima je lekcija o ljubavi prema domovini i načinu na koji to se može i treba činiti!

Povratnici su svijetla tačka Islamske zajednice i veza sa njima traje tokom cijele godine koju Rijaset podržava iz Bejtu-l-mala kroz Fond za povratne džemate. Ove godine je bilo na raspolaganju i raspoređeno više od milion i dodijeljeno putem medžlisa. Ramazan u povratnim džematima je poseban doživljaj, čak i u okolnostima pandemije, tu se život odvija! Rijaset je ove godine postavio u Program obilježavanja Dana džamija određene džemate na području povratka. Želimo biti sa ovim dijelom Zajednice koji zrači posebnom energijom! Velike se lekcije o životu nalaze među njima i korisno je iščitati ih upravo tamo gdje nastaju! Rado ćemo to podijeliti sa vama kada budemo u obilasku koji planiramo tokom ramazana!

Preporod.info: U ovom vremenu, koliko vodimo brigu za čovjeka i njegove istinske potrebe? Koliko je važno da se muslimani prisjete hadisa da “nije vjernik onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan”? 

Smajlović: Solidarnost je vrlina koju muslimani pokazuju u svakom vremenu i na svakom mjestu. Svako može obraditi činjenice o bilo kojem humanitarnom pozivu za liječenje, prehranu, gradnju i drugo koje se realizira putem telefona, printanih i digitalnih medija, razne nevladine organizacije i drugi, i primijetit će da muslimani su najbrojniji i najviše izdvajaju. Treba biti ponosan na tu vrlinu, jer je to rezultat čvrstog uvjerenja i čiste vjere kakvu muslimani žive. To je utemeljeno u društvenom životu muslimana načelima Islama u koju spada i Poslanikova, a.s., praksa! Briga o siromahu nadilazi brigu o komšiji! Prema komšiji se ima obaveza i on je tu, ali ‘miskina’-siromašnog treba i dužnost je naći tamo gdje on živi! To je koncept socijalne brige u tradiciji muslimana. Imareti su označena mjesta i adrese za gladne gdje oni dolaze, ali stidljivog ‘miskina’-siromaha treba naći i to naši imami rade u džematima. Uz podršku mladih zajedno obilaze i pružaju pomoć onima kojima to treba!

Socijalna osjetljivost postoji u društvu, ali sistemsko rješenje i odgovornost nadležnih još uvijek nije na potrebnom nivou organiziranosti. Svi trebamo doprinositi poboljšanju.

Ramazanski post je trenutak gladi za imućne i saosjećanje sa osobama koje gladuju tokom života! Treba misliti i o njihovim potrebama. Muslimani kroz povijest imaju iskustvo sistema koji su zbrinuli gladne i druge ljudske potrebe kroz organe vlasti i tome treba težiti jer je to moguće! 

Preporod.info: U vrijeme pandemije korona virusa držimo distancu, svima nam to teško pada. Ali, da li smo se i bez pandemije bili jedni od drugih udaljili, od rodbine, komšija?  

Smajlović: Kako sam već kazao, pandemija je iskušenje u kojem se mogu i trebaju prepoznati mogućnosti za poboljšanje. Tačno je da nadležni propisuju mjere zaštite od zaraze koje zahtijevaju fizičku distancu, maske i drugo, ali ostaju brojne druge mogućnosti za ispoljavanje vrlina. Skoro smo imali Savjetovanje za brak i porodicu gdje smo razmijenili iskustva o temi pandemije i da li je i koliko porodica bila na udaru!? Iznesene analize usmjeravaju na činjenicu da su krize nastajale tamo gdje nije bilo vjere koja razvija vrlinu empatije. Ako ostaje ‘goli’ interes onda karantin, “lockdown” i druga osamljivanja donose problem. Kada osoba trenira osamljivanje uz sadržaje vjere (ramazanski i'tikaf i slično) tada se otvara kvaliteta umnih sposobnosti koja dariva mudro rješenje za svaku situaciju!

Treba objektivno sagledati na što je korona udarila i gdje su se proizvodili ‘klasteri’!? Tamo gdje su ‘ćejfovi’: tribine, terase, derneci i…! Mora li se toliki novac trošiti u fudbal, kladionice, hodanja i kafiće bez sadržaja i tema! Jesu li turistička putovanja znanstvena ili strastvena? Treba li život ljudi na ovome svijetu svesti na romansu i avanturu?

Ovakva i slična pitanja mogu se nabrajati u nedogled. Možda je ramazansko vrijeme dobra prilika za preispitivanje prioriteta. Dakle, bolje koristiti resurse Zemlje koja je ljudskom rodu data na raspolaganje i pravednije dijeliti. Tada ne bi bilo dijelova Zemlje zaraslih u šikaru i hrane koju imućni odlažu po kontejnerima. I, naravno, ljudi bi manje gladni umirali! Ideali života bi lakše bili ostvarivi kada bi više i iskrenije ibadetili, odnosno, postili!

Preporod.info: Jedinstvo je jedan od prioriteta muslimana, no, koliko držimo do njega? Zašto je važno težiti ka jedinstvu? 

Smajlović: Islam je vjera koja može i treba da uvezuje kvalitetu u stvorenom svijetu. Ljudi su obdareni pameću i trebali bi demonstrirati kvalitetu života u svakoj generaciji. Međutim, Uzvišeni Allah je odredio da opstoje i maloumni, osobe ograničenih mogućnosti, nastrane i drugi, do šejtana prokletog koji manipulira određenim osobama. To su pouke za razborite i umom obdarene u donošenju mudrih rješenja za ugodniji život na Zemlji.

Muslimani su dužni imati prioritete i prema njima uspostaviti funkcionalan sistem koji će činiti organiziranu zajednicu svih različitosti.

“Islam je utemeljio jedinstvo duha i materije čiji najviši oblik je ljudski život”, kaže r. Alija Izetbegović. Spajajući život i sve njegove oblike izražavanja čovjek pokazuje da nadahnućem spaja različitosti u ibadetima uključujući namaz koji je temeljni stub vjerničke prakse. Takav pristup temelji Muhammed, a.s., u poslaničkoj misiji gdje jasno uvezuje kvalitetu ljubavi i snagu sile i ostvaruje ramazansku pobjedu na Bedru, ramazanski povratak u rodno mjesto itd., itd.

Allahov Poslanik, a.s., je volio svoje rodno mjesto, Mekku, i povratak je krunisao nakon što je utemeljio, uspostavio i ovjerio kvalitetu Medinske zajednice. U pojmu zajednice treba otkrivati smisao jedinstva svih posebnosti ljudske naravi i različitosti u ljudskom rodu koje su priroda života na Zemlji. Zar se pojedinosti iz životnog okruženja ne spajaju kroz “dva oka” u jednu sliku! Nije li to jasna poruka na koji način se može i treba postizati jedinstvo. Princip jedinstva dolazi iz “ezela” – metafizičkog i spušta se u stvoreni svijet kao uzvišeni model koji samo odabrani mogu osjetiti, prepoznati i živjeti.

Namaz je najsavršenija praksa koja uvezuje brojne različitosti ljudske naravi, sve upravlja u jedan smjer prema Kabi u Mekki do svijesti stajanja pred licem Uzvišenog Tvorca bez ikakvog posredovanja. Dakle, namaz je sadržaj koji napaja jedinstvo najčišćim napitkom i učvršćuje najsigurnijom vezom koja potom postaje nepobjediva snaga spremna za primjenu u svim područjima života!

Ramazan temelji razvija takav put svojim sadržajima i zato bi ljudski rod trebao svoje resurse pokrenuti i iskoristiti za vlastito usmjerenje preko jedinstva ka zajednici. Stoga pozivam muslimane da vlastitim primjerom u okrilju ramazana pokažu kvalitetu življenja vjere kroz primjenu propisa koja će biti uzorna kultura življenja na ovom svijetu u svim područjima društvenog izražavanja.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related