Direktor Uprave za vjerske poslove posjetio Bosanski Kobaš

Sjednici su, pored glavnih imama Muftijstva banjalučkog prisustvovali i predsjednik Medžlisa IZ-e Bosanski Kobaš, Mustafa Mujičić i glavni imam Medžlisa IZ-e Bosanska Kostajnica, Haris-ef. Ahmić.

Sjednica Savjeta za vjerska pitanja održana je u Bosanskom Kobašu s ciljem pružanja podrške novom imamu, Fikret-ef. Deliću. Dosadašnji imam i v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanski Kobaš, Mirzet-ef. Pezer otišao je na službu u džemat Šiprage, Medžlis IZ-e Kotor Varoš. Medžlisi sa područja našeg Muftijstva su na ovaj način iskazali svoju islamsku solidarnost i pružili finansijsku i moralnu podršku Bosanskom Kobašu.

Posebno se ovom prilikom želimo zahvaliti mr. Safet-ef. Beganoviću, glavnom imamu Medžlisa IZ-e Bosanska Dubica, koji je koordinirao naše aktivnosti i pomogao Fikret-ef. Deliću da preuzme dužnost imama, hatiba, mualima i vjeroučitelja u Bosanskom Kobašu. Zahvaljujemo se i Haris-ef.  Ahmiću, glavnom imamu Medžlisa IZ-e Bosanska Kostajnica, koji je izrazio želju da u svoje lično ime i u ime Medžlisa IZ-e Bosanska Kostajnica iskaže solidarnost sa džematom Bosanski Kobaš i našim Fikret-ef. Delićem. Bilo je lijepo vidjeti spremnost naših glavnih imama da zajedno sa Muftijom banjalučkim pokažu svoju brigu za ovaj dio našeg Muftijstva u Opštini Srbac.

Posebno nas je obradovala podrška Bosanskom Kobašu i novom imamu koju je iskazao direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, mr. Nusret-ef. Abdibegović. Direktor je ovom prilikom ispred Uprave uručio i skromnu hediju za pomoć imamu i medžlisu u iznosu od 500KM. Nusret-ef. Abdibegović gaji poseban senzibilitet prema ovom dijelu naše Zajednice jer je i sam jedno vrijeme obnašao dužnost muftije banjalučkog.

Na zahtjev muftije banjalučkog, dr. Osman-ef. Kozlića, direktor Nusret-ef. Abdibegović je našim glavnim imamima i gostima održao prigodno predavanje. Govorio je o planovima Uprave za vjerske poslove Rijaseta čija će realizacija, ako Bog da, u dobroj mjeri poboljšati rad naših glavnih imama, imama, hatiba i muallima.

Naše približavanje džematliji i razumijevanje njegovih potreba u budućnosti treba biti naš prioritet. Školovanje i doškolovavanje naših imama je proces koji će u ovom Muftijstvu biti nastavljen uz punu podršku naših medžlisa, Muftijstva banjalučkog, kao i Rijaseta IZ-e u BiH.