Direktor WHO-a za Evropu: Epidemija COVID-19 biće okončana početkom 2022.

Date:

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da će epidemija koronavirusa (COVID-19) biti okončana početkom 2022. godine.

U razgovoru za dansku državnu televiziju DR, Kluge je naglasio da će i 2021. biti godina COVID-19, ali godina u kojoj će se biti puno lakše upravljati epidemijom u odnosu na 2020. 

Kluge smatra da je najgori scenarij ostao iza nas i da postoji više podataka o virusu u odnosu na 2020. godinu, kada se prvi put počeo širiti, javlja Anadolu Agency (AA). 

Naglašavajući kako niko ne može unaprijed znati razvoj epidemije, Kluge je iznio vlastitu prognozu: “Mislim da će epidemija završiti početkom 2022.”

– I dalje će biti virusa, ali mislim da ograničenja neće biti potrebna. Ovo je optimistična poruka – naveo je Kluge. 

Govoreći i o mutacijama COVID-19, Kluge je objasnio da su mutacije normalne i da se virus pokušava prilagoditi zaraženoj osobi, ali da ga brza širenja mutacija brinu.

Rekao je da pomno prate koliko su učinkovite vakcine razvijene protiv COVID-19 zbog brzine širenja mutacija COVID-19. Podvlačeći da mutacije virus neće izbaciti iz kontrole, Kluge je naglasio kako mutacije shvataju vrlo ozbiljno.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related