Djeca džemata Hidaje iz Minhena grade svoju džamiju

Date:

“I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.” (Kur’an, Et-Tewba:105).

Koliki je značaj i važnost odgoja djece najbolje ilustriraju riječi Poslanika koji kaže: “Bolje je da neko od vas odgoji svoje dijete kako treba u duhu islama nego da svaki dan podijeli sirotinji vrijednost sadaka i fitre.”

U današnjem vremenu sve je učestalije otuđenje roditelja od djece, nažalost. Tako djeca u ambijentu otuđenosti, alternativu i utjehu pronalaze na Facebooku, video igrama, kladionicama, dok s druge strane djeca koja pohađaju mekteb svoje vrijeme koriste u vrijednostima, kroz Kur'an, knjigu, gradeći dobro.

Poslanik islama nas uči da odgajamo svoju djecu, u znaku tri svojstva: da vole Poslanika, njegovu porodicu i da uče Kur’an. Na tragu navedenog polaznici mekteba Hidaje su odgojeni i odgajaju se u duhu pomenutog hadisa.

Tokom prošlog vikenda polaznici pomenutog mekteba su realizirali projekat “Djeca grade džamiju Hidaje” te se tako upisali u knjigu vakifa sa prikupljenih više od 1600 eura.

Gradeći džamiju djeca grade sebe, što je i cilj mektebske pouke. Cilj mekteba jeste izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, izvršavanje vjerskih odredbi i doživljavanje islama kao sistema i načina života muslimana.

– U mektebu, pored nastavnih jedinica planiranih planom i programom Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, djeca uče o životu, načinu ponašanja, poslušnosti prema roditeljima i drugima, odnosno kakvi ljudi trebaju biti – ističe muallim Damir Babajić, te dodaje da je mekteb izgrađen na zdravim temeljima na kojima se podiže zdrava i stabilna ličnost naše djece, što su potvrdili realizacijom pomenutog projekta.

Ovo je ujedno i poziv svima da pomognu djeci u ovom hajirli projektu zajedno s njima grade džamiju džemata Hidaje.

(D.B./Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related