Djeca Rohingya muslimana bajramuju u teškim uslovima izbjeglištva

Date:

U momentima kada muslimani širom svijeta proslavljaju Kurban bajram, djeca arakanskih muslimana iz Mijanmara koja borave u izbjegličkom kampu u New Delhiju u Indiji i ove godine su dočekali bajramske praznike u veoma lošim uvjetima.

Najmanje 60 porodica, uključujući 180 djece i 300 odraslih osoba, živi u veoma neuslovnom izbjegličkom kampu od 2012. godine, nakon što su pobjegli od nasilja i progona iz susjednog Mijanmara.

Čak i nakon osam godina bijede i siromaštva, ovi ljudi se i dalje bore i pokušavaju nekako da osiguraju stabilan život i redovne izvore prihoda za sebe i svoju djecu, prenosi Anadolija.

Iako žive u vrlo teškim uslovima, nezamislivim za mnoge ljude u 21. stoljeću, ogromna bijeda u kampu nije spriječila djecu da bar malo osjete radost bajramskih praznika.

Neki od njih na poklon su dobili novu odjeću, igračke i balone što je ove skromne mališane očigledno mnogo obradovalo i bar malo vratilo osmijehe na njihova lica.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš i druge zemlje.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez uspostave sigurne sredine, mogao prerasti u nove zločine nad Rohingyama.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related