Dječiji ramazani su najljepši za sjećanje

Date:

Ramazanski post stroga je obaveza svim punoljetnim, umno i fizički zdravim muslimanima i musllimankama, koji nisu na putu. Žene ne mogu postiti ukoliko su u stanju hajza ili nifasa. Iako djeca nisu dužna postiti do svog punoljetstva, naša vjera islam nas uči da ih trebamo navikavati na izvršavanje šerijatskih propisa od njihove sedme godine

Ramazan je prilika da najmlađi spoznaju njegove blagodati kroz ramazanske aktivnosti, kako bi se i oni navikavali na izvršavanje ove Božije dužnosti, te kako bi stekli lijepo mišljenje o ibadetima i razvijali ramazanske navike.  

Bitno je djecu podučiti da razlikuju ovaj odabrani mjesec od drugih mjeseci i da se raduje njegovom dolasku kao najdražem gostu. Kako bi post i ramazan što prihvatljivijim učinili djeci, treba dozvoliti da učestvuju u pripremanju zajedničkih iftara, odlaze u kupovinu somuna, slušaju učenje mukabele, zikira…

Fehima Imamović svoju maloljetnu djecu privikava postu već drugu godinu.

– Prvi ramazan počela sam postiti sa pet godina. Postila sam po pola dana, pa bi se najela da niko ne vidi, a majka mi je govorila da nastavim do iftara da postim, da ću za to kod Allaha imati nagradu. Od tada do danas nijedan ramazan nisam bila da ne postim. Tako i ja svoju djecu koja imaju šest i osam godina navikavam na post. Dječiji ramazani i sada su mi u sjećanju kao najljepši. Zahvalna sam svojim roditeljima koji su me kao malu učili da postim i klanjam – kaže Imamović. 

Ona nam govori kako najmlađe svojim primjerom u ramazanu treba učiti i solidarnosti sa drugima, počevši od članova svoje porodice.  

-Trebaju da osjete koja je blagodat izazvati osmjeh na licu unesrećenog, te da nauče da činjenje dobročinstva predstavlja zadovoljstvo – ističe Imamović. 

Kakva je uloga roditelja u porodici navodi se u hadisu: “Svi ste vi pastiri, i svi ćete biti pitani za svoja stada, imam/vođa, je pastir i bit će pitan za svoje stado; čovjek je pastir svoje porodice i bit će pitan za svoje stado; žena je pastir u kući svoga muža i bit će pitana za svoje stado; sluga je pastir kuće svoga gazde i bit će pitan za svoje stado; svi ste vi pastiri, i svi ćete biti pitani za svoje stado!” (Buhari i Muslim). 

Buharija i Muslim prenijeli su od Rebije, kćerke Mu’avviza, da je rekla: “Jednom prilikom na dan Ašure, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poručio je ensarijskim selima oko Medine: ‘Onaj koji je od vas osvanuo posteći, neka nastavi sa postom, dok onaj koji je osvanuo mrseći, neka posti preostali dio dana.’ Zatim smo poslije postili taj dan i tjerali našu malu djecu da poste, te bismo odlazili u džamiju i pravili im igračku od vune, pa ukoliko bi koje od njih počelo plakati za hranom, dali bismo mu igračku sve dok ne bi došao vakat iftara.”

– Dijete treba navikavati na post, da ustane zajedno sa svojom porodicom na sehur, da ih naučimo ih da sjede za serviranim stolom iščekujući vrijeme ezana i iftara, kao da su i sami postili.  Cilj ovakvog posta je navikavanje na suzdržavanje i post u određenom vremenu. Naša djeca moraju biti svjesna svoje vrijednosti, a to neće znati ako mi svojim primjerom ne pokažemo. Budimo im uzor u pozivanju na dobro i odvraćanje od zla. Neka se osjećaju više vrijednim kada urade neko dobro djelo i neka osjete grižnju savjesti ako pogriješe, a najbolji mjesec da ih svemu ovome učimo je mubarek mjesec ramazan – ističe Imamović. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related