Doboj: Svečano otvoren Islamski kulturni centar

0
25

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju danas je u Doboju svečano otvoren novoizgrađeni objekat Islamskog kulturnog centra.

Svesrdnu podršku u gradnji ovog centra pružila je Uprava za vjerske poslove (Diyanet) Turske i ambasada Tursk, koja na ovim prostorima pomaže važne infrastrukturne projekte godinama unazad.

Gradnju Islamskog kulturnog centra podržali su i Grad Doboj, Vlada bh. entiteta RS, Vlada Federacije BiH, član Predsjedništva BiH iz RS-a te mnogobrojni vakifi kojima su uručene vakufname.

Prije otvaranja Islamskog kulturnog centra, vjerski dio manifestacije održan je u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

Svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra prisutvovali su i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Enes ef. Ljevaković, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović, ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Haldun Koç, muftija okruga Kučuk Čekmedže Mustafa ef. Temel, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u BiH dr. Junus Keleš, gradonačelnik Doboja Boris Jerenić, te mnogi drugi.

Svečani dio ceremonije otvorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj.

– Ova zgrada je rezultat suživota, spajanja dobrih ljudi, spajanja ideja koja će biti od koristi svim građanima Doboja, dakle, kako Bošnjacima, tako Srbima i Hrvatima i drugima, jer će ona u sebi osim kancelarija Medžlisa imati i savremenu biblioteku – kazao je on.

Nakon obraćanja glavnog imama, prisutnima se obratio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je poručio da “danas možemo biti ponosni jer iz Doboja šaljemo jednu iznimno lijepu, toplu i iskrenu priču”.

– Danas s pravom možemo biti ponosni na ovo zdanje koje je simbol ove priče – kazao je muftija Dizdarević, zahvaljujući svima koji su doprinijeli da se ovaj projekat uspješno završi.

Dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH, ocijenio”Doboj i do sada, a evo naravno i nakon ovoga, pokazuje svoj kosmopolitski duh, duh tolerancije, suživota”, prenosi Muftijstvo zeničko.

– Nadamo se da će i ova zgrada koja već simblozira taj dobojski prepoznatljivi duh da će doprinijeti još čvršćoj i boljoj saradnji između Islamske zajednice, između Bošnjaka i naravno ostalih stanovnika ovdje u Doboju – kazao je ef. Ljevaković.

Turski ambasador u BiH Haldun Koç je kazao da su oni od 2015. godine, od kada je postavljen kamen temeljac za ovu zgradu, cijelo vrijeme pratili realizaciju projekta i davali mu podršku.

– Nama je važno da Islamski kulturni centar bude na usluzi svim građanima Doboja, s obzirom na to da je Doboj multikulturalna i multinacionalna sredina. Cilj nam je bio da sa ovom podrškom u izgradnji Islamskog kulturnog centra pomognemo ovom narodu – rekao je ambasador Koç.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić istakao je kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u Bosni i Hercegovini te da Islamski kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima.

(Preporod.info)