Dodatne javne konsultacije o nacrtu akcionog plana za reformu javne uprave

Date:

Ured koordinatora za reformu javne uprave u saradnji sa koordinatorima za RJU iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH održao je danas online dodatne javne konsultacije s predstavnicima civilnog društva o nacrtu akcionog plana za reformu javne uprave.

Državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan zahvalio je predstavnicima civilnog društva na njihovoj zainteresovanosti da učestvuju u procesu reforme javne uprave, naročito zbog činjenice da su “mnogi nezainteresovani za ovaj proces”.

– Ohrabruje pismo koje su potpisali šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori Švedske, Nizozemske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške te predstavnici Svjetske banke i UNDP-a. U pismu se ističe snažna podrška, uključujući i finansijsku, nastavku reforme javne uprave u BiH te traži od domaćih vlasti da podrže ovaj proces. Ovo uključuje, između ostalog, usvajanje Strateškog plana i Akcionog plana za njegovu provedbu – istakao je državni koordinator.

Za provedbu Akcionog plana za reformu javne uprave bit će potrebno 61 milion KM.

Najviše komentara i diskusije predstavnici civilnog društva otvorili su u domenu sukoba interesa, Zakona o javnim nabavkama u BiH te omogućavanja građanima da učestvuju u ranim konsultacijama tokom pripreme određenih zakonskih akata i javnih politika.

Učešće na ovom događaju uzeli su predstavnici Transparency Internationala BiH, Saveza opština i gradova RS, Vanjskopolitičke inicijative, Privredne komore RS, Fondacije za socijalno uključivanje BiH, Udruženja građana Zašto ne, Centra za politike i upravljanja i Transworka.

Pored PAR koordinatora i stručnih savjetnika za reformu javne uprave u Uredu koordinatora za reformu javne uprave na sastanku su učestvovali predstavnici Delagacije Evropske unije u BiH, tima tehničke podrške projekta “Support to Public Administration Reform in Bosnia and Hercegovina” te predstavnik njemačkog GIZ-a.

Javne konsultacije o nacrtu akcionog plana otvorene su do 19. juna, a komentari se isključivo dostavljaju preko platforme e-konsultacije Ministarstva pravde BiH, saopćeno je Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related