Dodijeljene šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Prisutne je na početku prigodnim obraćanjem pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, nakon čega je priređen bogat kulturno-muzički program.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, u obraćanju prisutnima je istakao da je Sarajevo kroz historiju bilo na velikim ispitima i kušnjama.

“Prije 25 godina je ovaj objekat spaljen i potpuno uništen. Sarajevo će biti sve drugo će proći. Prije 555 godina gazi Isa-beg Ishaković svjedoči o postojanju grada. Sarajevo je kroz historiju bilo na velikim kušnjama. Sudbina ovog grada je često bila takva da se morala suprostavljati sili i zločinu”, rekao je Skaka.

Naglasio je također da je potrebno nastaviti s aktivnostima kako bi Sarajevo bilo moderan i savremen grad.

“Sedamdesetdvije godine su otkako je Sarajevo pobijedilo fašizam i 25 godina od početka agresije. Moramo očuvati naše naslijeđe, ali isto tako težiti da budemo moderan i savremen grad. Na kraju želim kazati da biti na čelu ovog grada predstavlja veliku odgovornost i čast”, rekao je Skaka.

Svečanoj sjednici je prisustvovao i glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann, koji je večeras proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2017. godini dodijeljene su Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, Udruženju “Fama-Metodologija” i Edinu Dervišhalidoviću – Dini Merlinu.

Merlin, dobitnik šestoaprilske nagrade za oblast kulture i umjetnosti za 2017. godinu, u obraćanju prisutnima je istakao kako mu predstavlja veliku čast dobiti ovakvo društveno priznanje.

“Lijepo je biti u klubu svih tih velikana koji su ovu nagradu dobili prije. Moje srce i misli su uvijek pune dragih ljudi koji cijeli život putuju sa mnom kroz život. Bosnom je behar probeharao i Sarajevo jeste gdje je nekad bilo i tako će i biti. Na nama je da podesimo satove na evropsko vrijeme i da učinimo sve što možemo sa ovim što imamo kako bi nadvladali našu nemoć i slabost i kako bi nam bolja budućnost bila manje na usnama, a više u našim djelima. Iskoristimo vrijeme i mogućnosti koje su pred nama”, rekao je Merlin.