Dodjelom diploma završena Ljetna škola islama

„Mi danas u svijetu, izvan BiH imamo više od 130 džemata. Sudbina je odvela naše Bošnjake tamo gdje danas žive. Sretna je okolnost da imate Islamsku zajednicu, da izgradimo džamije i da vam pošaljemo imame koji će vas voditi kroz vjerski život“, kazao je Husein ef. Smajić na današnjoj svečanosti.

Ljetna škola islama koju je organizovala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e trajala je od 1 do 10 augusta. Kako su istakli organizatori, cilj projekta je bio da se djeci iz dijaspore, kao i njihovim vršnjacima iz BiH ponudi upoznavanje sa ljepotama i najznačajnijim znamenitostima BiH i islamskih vrijednosti.

Tokom desetodnevnog boravka u BiH učesnici Ljetne škole islama su obišli sve najveće i najznačajnije gradove i znamenitosti Bosne i Hercegovine. Polaznici su imali priliku da na bazi kontekstualnog učenja, tj. o određenom kontekstu i na određenoj lokaciji, uče o temama koje govore o tome, (npr. o Starom mostu u Mostaru bi učili na Starom mostu, o šehidima u Srebrenici i na Kovačima, o stećcima kod stećaka u Stocu i sl.). Na taj način se osigurao lijep ugođaj i stjecanje kvalitetnog znanja. 

Tokom cijelog putovanja i boravka u BiH učesnici Ljetne škole islama su bili u društvu sa svojim vršnjacima iz BiH, najistaknutijim vjeroučiteljima, profesorima medresa, te istaknutim učenjacima iz BiH od kojih su kroz razgovor i druženje učili o svojoj vjeri.