Doktorica Merisa Pilav-Fazlagić iz Verone: Nastavljamo našu bitku, našu misiju

Date:

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja virusom COVI-19, te je označena kao crvena zona, a o trenutnoj situaciji u Italiji Preporod.info je razgovarao sa sa doktoricom Merisom Pilav-Fazlagić, koja radi u hitnoj pomoći jedne od glavnih gradskih bolnica u Veroni.

Riječ je o bolnici Policlinico G.B. Rossi di Borgo Roma, koja je postala glavna za pacijente zaražene korona virusom, jer samo tu postoji Klinika za infektivne bolesti.

Doktorica Pilav-Fazlagić  je podsjetila da su početkom protekle sedmice imali mali znak usporavanja epidemije, koji se, nažalost, nije zadržao.

– Svi smo u jednom trenutku postali ravnopravni, bogati i siromašni, a u isto vrijeme je nastala nova razlika, između bolesnih i starijih sa jedne, a zdravih sa druge strane. Time se sada bavimo u bolnici. Nije do nas koliko do virusa, on je odabrao svoje žrtve. Radimo sve što je u našoj moći da omogućimo život nasim pacijentima, ili ako ne, ljudsku smrt, ona zadnja milost koju možemo nekom pružiti, nazvati njihove voljene da su tu sa njima, držati im ruku da nisu sami – ispričala nam je ona.

Nismo naučeni, navodi doktorica, na ovoliki broj umrlih u ovakvim okolnostima, gdje pacijent dođe u hitnu svjestan, pričajući normalno, a ti na radiografiji pluća i krvnoj slici vidiš već kako će završiti.

– Sve mi je bilo jasno kad je služba za odvoz mrtvih počela raditi i po noći, inače se uvijek čekalo da svane, da porodica vidi svog voljenog, oprosti se. Sada toga nema, u svako doba noći ljudska tijela se nose u mrtvačnicu. Nema zadnjeg pozdrava – prenijela je teška iskustva medicinskih radnika u Italiji.

Najviše je pogađaju mladi pacijenti, oboljeli od kracinoma, koji su procesu primanja kemioterapije, zbog čega je njihov imuni sistem potpuno narušen.

– Ne mogu odgoditi kemoterapije, jer tumor ne čeka da se virus smiri, pa da onda opet počne da raste. Takvi pacijenti, ukoliko se zaraze, veoma su male šanse da prežive. Zbog ovakvih slučajeva se bojm nekim danima ići na posao, teško je ne zaplakati, kad već, dok ih šalješ na Kliniku znaš da se neće moći pozdraviti sa svojm voljenima, od trena kad su došli kod tebe, nikoga svoga više neće vidjeti – kazala je doktorica Pilav-Fazlagić.

Dodala da su njene kolegice koje rade na odjeljenju gdje su smješteni terminalni pacijenti počele da zovu telefonima njihovu rodbinu da se oproste prije nego im daju morfin da umanje teškoću disanja i bez muke napuste ovaj svijet.

– Ova jako teško podnošljiva pravila su potrebna jer ne možemo rizikovati da se još više ljudi zarazi, ne bi bolnice izdržale, bila bi jos veća katastrofa. Mi ipak ne odustajemo, uvijek ćemo tražiti način da naši pacijenti osjećaju da imaju ljudska bića blizu, ne doktore, ne medicinske sestre, nego ljude kad im treba toplota i blizina. Govorim vam iz srca, ovo je u ovom trenutku situacija sa medicinske strane, slomljeni smo, ali i dalje nastavljamo našu bitku, našu misiju – poručila je Merisa.

Govoreći o situaciji u BIH, kaže da ju je strah koliko se lažne informacije šire, koliko narod nema razumijevanja.

– Hoće tampon, kao da je tampon rješenje za sve. Mogu vam samo reći da se i ovdje tampon radi samo veoma simptomatičnim pacijetima, koji su bili u kontaktu sa pozitivnim slučajevima, jer većina pacijenata koji su oligosimptomatični preboli virus samo sa paracetamolom i odmaranjem kući. Isto tako mogu vam reći da sam i ja preko telefona savjetovala svoje pacijente, da, ako su lagani simptomi, oni koji su mladi, jednostavno ostanu kod kuće i miruju dok ne prođe – kazala je dodavši da to rade jer znaju da, ako se slučajno zaraze, postaju uzrok a ne rješenje ovog problema.

Prema njenim riječima, trebamo svi biti manje sebični i više misliti o drugima, jer je ova situacija nova za sve zemlje.

– Nije moguće imati savršen plan kad niko ne zna kako će se situacija odvijati. Budimo malo strpljivi i poštujmo upustva. U Italiji je do sada 40 doktora umrlo zbog ovog virusa, nismo ni mi imuni, ipak ne odustajemo. To je naša dužnost, kao građani time smo se obavezali za društvo, treba nam kooperacija ostalih građana da se skupa izbavimo iz ovog pakla. Trenutno imam samo jednu sigurnost, život će nastaviti kao prije i poslije korone, isto kao što je za nas Bošnjake nastavio poslije rata – kazala je dr. Pilav-Fazlagić.

(R.A./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related