Dokumentarni film „Majka Hatidža“ prikazan u u Podveležju

Date:

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar i Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus sinoć je u hotelu Kalima Resort u Podveležju prikazan dokumentarni film „Majka Hatidža“ autora Saliha Brkića.

Film prati period života rahmetli Hatidže Mehmedović od njenog povratka u Srebrneicu do preseljenja na Ahiret. Urađen je na osnovu arhivske građe koju je u proteklih 18 godina Brkić brižno i ciljano bilježio i čuvao, svjestan činjenice da će samo na taj način djelomično ispuniti emanet svih srebreničkih majki, našoj i svjetskoj javnosti prenijeti dio istine o strahotama kroz koje su prošle i još uvijek prolaze žrtve genocida.

Projekciji su prisustvovala hadži Saliha Omanović majka rahmetli Nermina i Edina, te supruga rahmetli Rame čiji će bolni krik odjekivati ne samo podrinjskim brdima već širom svjeta. Prisustvovala je i Mejra Đogaz kojoj su 1992. i 1995. ubijena tri sina i muž.

Rijetki su novinari koji su uradili toliko priča sa žrtvama genocida kao što je to uradio Salih Brkić.

Radeći priloge, reportaže i izvještaje, u isto vrijeme morao je pokazati suosjećanje sa majkama Srebrenice, ostati krajnje profesionalan i ne pokazati nikakvu mržnju prema zločincima.

Nikome to u Bosni i Hercegovini na takav način nije pošlo za rukom kao Salihu.

U kratkom o osvrtu prije projekcije Brkić se prisjetio nekih detalja sa brojnih gostovanja u Bosni i Hercegovini i svijetu gdje je prikazivao svoje dokumentarne filmove, reakcije publike, uglednih svjetskih zvaničnika i njihovih impresija.

Govoreći o Hatidži Mehmedović kazao je kako ga je smatrala bratom i iskrenim prijateljem. Posebno mu se urezala u sjećanje jedna njena izjava.

– Salih, brate moj, ja živim, a nisam živa. Da mi je da zaspem i da se nikad više ne probudim, da usnu, kako ih sanjam svake noći, odem svom Azmiru i Almiru i svom mužu Abdullahu – govorila mu je.

Iako film prati ličnost i sudbinu rahmetli Hatidže u podtekstu, kroz njene izjave, njena poruke naglašava razmjere i strašne posljedice genocida, a jedna od njih je i to da na smrtovnicama mnogih Srebreničanki nije navedeno nijedno ime uže rodbine.

Brkić je do sada uradio 40 dokumentarnih filmova o Srebrenici i namjera je da se na sličan način oduži i otrgne od zaborava još nekoliko Majki Srebrenice.Trenutno radi na filmu posvećenom rahmetli Hajri Ćatić.

Film „Majka Hatidža“ bit će prikazan i večeras u Narodom pozorištu Mostar s početkom u 19:30. Ulaz je besplatan. 

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related