Domovina je tamo gdje gradimo i medrese

Date:

Piše: Senada Tahirović

Islamska zajednica je, za razliku od brojnih političkih i kulturnih, vladinih i nevladinih organizacija svjesna da Bosna i Hercegovina nije svedena niti svodiva tek na Kanton Sarajevo, Zenicu, Travnik ili čak cijelu Federaciju BiH. Otuda je naša obaveza ostati i opstati i na područjima s kojih smo protjerani u genocidnim ili kampanjama etničkog čišćenja.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 26. decembra 2019. godine donio odluku o formiranju medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“u Banjoj Luci. To će biti osma medresa koja će raditi u sastavu obrazovnih ustanova IZ u BiH. Prema Odluci o njenom formiranju, osnovna djelatnost Medrese je kao i u ostalim medresama „opće srednje obrazovanje“. U okviru te djelatnosti ova medresa će, u duhu islamskih propisa odgajati, obrazovati i osposobljavati učenike za nastavak školovanja na islamskim i drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Njen odgojno-obrazovni rad ostvarivat će se na osnovu Nastavnog plana i programa za medrese i programa odgojnog rada, koje donosi Osnivač. Ovdje treba naglasiti da su se naše medrese u proteklim decenijama svojim radom i uspjesima afirmirale kao islamske gimnazije unutar obrazovnih i akademskih krugova, a neke od njih proglašavane i najboljim odgojno-obrazovnim ustanovama, na područjima gdje su osnovane. Također treba istaći i to da već duže vrijeme svršenici medresa uspješno završavaju islamske i druge fakultete u zemlji i inostranstvu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz sve svoje institucije brine o svojim članovima i pripadnicima na svim kontinentima, što znači da to čini u različitim društveno-političkim okvirima i kulturnim zajednicama. Ta činjenica njenu misiju čini iznimno složenom, ali unatoč tome ona ostvaruje značajne rezultate u smislu odgovora na rastuće potrebe muslimana u Bosni i Hercegovini, ali i van nje. Unutar Bosne i Hercegovine, u posljednje dvije decenije zbog toga je osnovano više medresa, a odluka o otvaranju medrese u Banjaluci je korak koji pokazuje da Islamska zajednica brine o muslimanima i njihovim potrebama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, ali i rezultate koje postojeće medrese ostvaruju, ovaj korak dodatno podcrtava tu brigu i misiju IZ u BiH.

Skepticima se odluka o osnivanju medrese u Banjoj Luci može činiti ishitrenom, posebno s aspekta njene opravdanosti s obzirom na brojnost i uslove u kojima žive povratnici u tom dijelu Bosne i Hercegovine. No, upravo su u takvim okolnostima sadržani argumenti koji govore u prilog otvaranja medrese. Medresa bi trebala biti snažna podrška opstanku povratnika u RS u vrijeme sve većeg iseljavanja stanovništva i kao takva predstavlja izraz nastojanja IZ u BiH da osnaži svoje obrazovne institucije na području cijele Bosne i Hercegovine. Otvaranje ove medrese predstavlja dodatni izazov za IZ u BiH budući da se njen rad i djelovanje treba da odvijaju unutar specifičnih zakonskih uvjeta i još više složenih socijalnih, društvenih i političkih prilika u manjem bh. entitetu. Medresa u Banjoj Luci može biti i jeste čin snažnije prisutnosti bošnjačkih odnosno islamskih obrazovnih ustanova u entitetu gdje je nad Bošnjacima počinjen Genocid.

U vrijeme pojačanog iseljavanja mladih, Islamska zajednica koja je ionako bila temelj povratka u cijeloj domovini, čini sve da bošnjačka mladost ostane u svojoj zemlji. Osim toga, ovim se dokazuje naša opredijeljenost za to da su entiteti samo administrativne jedinice u sastavu države. Pokazujemo zapravo da je cijela Bosna i Hercegovina naša domovina. Iako postoji prostor za iskazivanje skepse, pravo pitanje bi bilo zašto ne pokušati s otvaranjem medrese. Zbog samoga konteksta u kojem se otvara, ovom se projektu isprva može desiti da ne zaživi u punom kapacitetu i to se nekima može činiti kao neuspjeh, ali ovakvi projekti i ideje su nešto što će na duge staze biti zasigurno uspješno, ako Bog da. Odustajanje za Islamsku zajednicu nije opcija. Nije nikada ni bila. Svjedoči to kontinuitet od prvog povratničkoga džemata i prve obnovljene džamije do, evo, otvaranja medrese u Banjoj Luci. Uostalom, na neodustajanje nas obavezuje i savjet Božjega Poslanika Muhammeda, a.s., da čak i kad nastupi Sudnji dan, sadnicu koja je namijenjena za to treba posaditi. Ono što je zamišljeno da Bošnjacima bude “sudnji dan” tokom devedesetih danas je prostor na kojem otvaramo medresu. Snažna je to i jasna poruka: mi smo tu da ostanemo.

Islamska zajednica je, za razliku od brojnih političkih i kulturnih, vladinih i nevladinih organizacija svjesna da Bosna i Hercegovina nije svedena niti svodiva tek na Kanton Sarajevo, Zenicu, Travnik ili čak cijelu Federaciju BiH. Otuda je naša obaveza ostati i opstati i na područjima s kojih smo protjerani u genocidnim ili kampanjama etničkog čišćenja.

Uostalom Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je oduvijek gradila domovinu, uvažavajući njene različitosti. Islamska zajednica je bila tihi kamen međaš svega onoga što Bosna i Hercegovina jeste.

A domovina je, za nas, uvijek tamo gdje gradimo i medrese.

(Preporod)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related