Donacija Grada Istanbula – GRAS bogatiji za 15 autobusa

Rezultat je to uspješne saradnje Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Grada Istanbula i Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Istanbul je od 2014. godine do danas donirao GRAS-u ukupno 60 autobusa, a kako je kazao vršilac dužnosti direktora GRAS-a Avdo Vatrić, ovih 15 autobusa će se na linijama gradskog prIJevoza naći nakon što se obavi njihova registracija i završe administrativne procedure. Donirana vozila su polovna, ali su dobro očuvana i imaju platformu za osobe s invaliditetom.

Vatrić je uz zahvalnost na donaciji istakao da će donirana vozila uveliko poboljšati odvijanje javnog gradskog prijevoza u Sarajevu, dodajući da će od sada sve linije biti pokrivene vozilima.

Promociji doniranih vozila prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima i turski ambasador u BiH Haldun Koç koji je današnji događaj ocijenio važnim korakom u međusobnoj saradnji.

– Uvijek navodimo da smo mi garant mira, razvoja, dobrobiti i prosperita ovdje u BiH i naše ideje i ciljevi su upravo u tom pravcu – istakao je Koç.

Turski ambasador je izrazio zahvalnost svim institucijama i organizacijama u BiH koje su pružile podršku prilikom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu.

– Upoznati ste da je predsjednik Erdogan prije dva dana obavio radnu posjetu Sarajevu gdje se na najvišem nivoima raspravljalo o svim ekonomskim i društvenim pitanjima. Iako je bila jednodnevna, tokom te posjete došlo se do velikih rezultata, odnosno raspravljana su bitna pitanja sa ekonomskog i društvenog aspakta pogotovo pitanje projketa izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo – dodao je Koç.

Član Skupštine Grada Istanbula Ismail Hakki Turunç je podsjetio da je Grad Istanbul pored javnog gradskog saobraćaja pomagao i druge projekte u Sarajevu i cijeloj BiH, pogotovo kada je riječ o vodosnabdijavanju.

– Ovakve vrste odnosa će se na najvišem nivou nastaviti i u narednom periodu. Prošle godine sam boravio u Sarajevu na otvaranju pumpnog postrojenja u javnom vodovodu na Ilidži. Također, bio sam u BiH kada su se dogodile velike poplave gdje smo također pokušali pomoći u Brčkom, Bijeljini, Sanskom Mostu i Maglaju – dodao je Turunç.

Pomoćnik direktora TIKA-e za ovu regiju Biral Çetin je kazao da je dosada ostvareno mnogo projketa.

– Sa današnjih 15 isporučenih autobusa, ukupno je donirano 60 autobusa. Također, oni su isporučeni sa svim rezervnim dijelovima. Zadovoljstvo nam je što smo danas ponovo ovdje jer smo na ovim prostorima prisutni 22 godine i dosad smo implementirali više od 850 projekata. I ubuduće namjeravamo zajedno raditi na različitim projketima – kazao je Çetin.

Donacija će, po riječima ministra saobraćaja KS Muje Fiše, biti od velike koristi GRAS-u i korisnicima gradskog prijevoza.

– Bez obzira što je donacija i što su dijelom i polovni autobusi, oni su remontovani, potpuno su ispravni i mogu biti u funkciji i na raspolaganju svim građanima. Također, svi imaju platformu za osobe s invaliditetom – dodao je Fišo.

Vatrić je ambasadoru Koçu i donatorima uručio zahvalnice i prigodne poklone.

(FENA)