Đonlagić: Neprihvatljiv etnički prijedlog u radu Interresorne grupe

Date:

Predlagati princip etničkog i entitetskog glasanja u Interresornoj radnoj grupi koja ima zadatak da izborno zakonodavstvo prilagodi presudama Evropskog suda za ljudska prava i otkloni diskriminaciju građana po etničkom i principu prebivališta, je besmisleno i apsolutno neprihvatljivo, ocijenio je poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član te radne grupe Dženan Đonlagić.

Podsjetio je da su se, kroz prve usmene diskusije, predstavnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska zalagali za entitetsko glasanje, a svi članovi koji dolaze iz Doma naroda PSBiH da se bez njihovog glasa ne može odlučivati u toj radnoj grupi.

– Moj usmeni komentar je na sastanku bio da je to neprihvatljivo i da nejednaka vrijednost glasa kao koncept ne dolazi u obzir i da ja na takvo nešto nikada neću podići ruku – dodao je Đonlagić.

Kaže da bi primarni zadatak Radne grupe morao biti kako otkloniti diskriminaciju prava glasa na temelju etničke pripadnosti i mjesta prebivališta, a ne zalagati se za taj princip i to na pitanju odlučivanja u jednoj radnoj grupi Parlamentarne skupštine BiH.

– Za mene ovdje nema dileme, ukoliko ovakvi prijedlozi budu i eventualno usvojeni kroz Poslovnik o radu, ne vidim više nikakvog smisla da ta grupa nastavi s radom. Barem onda ne vidim sebe više u toj grupi – kazao je Đonlagić.

Smatra da će se na tom pitanju prelomiti, odmah na startu, ko je za otklanjanje diskriminacije, a ko je za nastavak diskriminacije po pitanju nejednake vrijednosti glasa, saopćeno je iz DF-a.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related