Dovište Dobre Vode 2017. – U potrazi za Božijim bereketom i zdravljem

Prema tradiciji Zarudina se pohodi tri puta. U utorak prije Jurjeva na „Boni utorak“ sami ili s njegovateljima, pješice ili jašući, dolazili su bolesnici, ali i zdrave osobe koje su željele sačuvati zdravlje. Svi koji su se namjeravali okupati na „Boni utorak“ donosili bi sa sobom peškire i novu odjeću koju bi oblačili dok bi odjeću u kojoj su došli i koja je prekrivala bolesno tijelo, zajedno sa korištenim peškirima bacali, odbacujući na taj način od sebe i samu bolest. Nakon toga, ko je imao problema s vidom odlazio bi na Kasimovo vrelo smješteno nedaleko od Dobre Vode i tu bi tri puta potirao bolne oči čime se obred iscjeljenja završavao. 

„Samo Dragi Bog pomaže“

Glavna svečanost na dovištu Dobre Vode organizuje se u vrijeme drugog pohoda Zarudini u prvi utorak poslije Jurjeva. Ove 2017. godine svečanost je bila 9. maja. U organizaciji džemata Mrežice i Medžlisa IZ Foča, a pod pokroviteljstvom Muftijstva goraždanskog, ove godine na dovištu se okupilo nekoliko stotina vjernika koje ni kiša ni hladno vrijeme nije spriječilo da dođu. Rijetko danas bolesnici dolaze na „Boni utorak“. Iako su pored izvora Dobre Vode sagrađena dva moderna kupatila, danas se rijetko ko kupa. Umjesto toga posjetioci najčešće svojim kućama odnose kanistere i plastične flaše pune vode iz oba izvora: Dobre Vode i Kasimova vrela. Na pitanje šta čine s tom vodom odgovorili su nam da je koriste u momentima ako i kada se oni ili njihovi ukućani razbole. Kada smo jednog od njih upitali da li voda pomaže bolesnim, odgovorio je: „Samo Dragi Bog pomaže.“

Vjerski program

Ove godine vjerski program kojeg su izveli su imami Medžlisa IZ Sarajevo otpočeo je u 12 sati. Vjernike je potom poselamio muftija Muftijstva goraždanskog Remzija-ef. Nakon muftije, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, dok je hajr-dovu za bereket i napredak proučio Suljo ef. Ćerimović, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo. Učenjem dove i klanjanjem podne-namaza okončano je ovogodišnje okupljanje na dovištu Dobre Vode.

Mada je cjelokupan boravak u Zarudini bio ugodan dvije stvari želimo posebno istaknuti. Prvo, pored sve tri znamenitosti u Zarudini nalaze se lijepo urađeni i na vidljivo mjesto postavljeni informativni panoi s osnovnim podacima o znamenitostima i upustvima o lijepom i pravilnom ponašanju pred njih. Ovakve ili slične panoe bilo bi lijepo uraditi na svim našim dovištima. I drugo, na putu od Trnova do Dobrih Voda prošli smo pored nekoliko hair-česmi što su ih pred duše svojih umrlih sagradili i uvakufili njihovi potomci. Nigdje u Bosni i Hercegovini nismo na tako malom prostoru zabilježili više hair-česmi. Naravno, i za to sevab imaju šejh Murat i šejh Salih koji su sagradili i uvakufili prvu hair-česmu na izvoru Dobre Vode, a zatim su se za njihovim primjerom poveli i drugi muslimani.