Dr. Amina Šiljak-Jesenković: Svake godine nastojim održati tradiciju ašure

0
28

– Svake godine nastojim da u svojoj kući održim tradiciju ašure, a vrijeme koje utrošim u kupovini namirnica i njenu pripremu, vrijeme je tokom kojeg razmišljam o poticajima i aktualnosti ašure u svakom vremenu – izajvila je za Preporod.info dr. Amina Šiljak-Jesenković.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH 10. dan mjeseca muharrema 1442. h.g. koji se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura, ove godine pada u subotu, 29. augusta 2020. godine.

Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharem ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

– Ašura se spravlja na deseti dan mjeseca muharrema, prvog mjeseca hidžretske godine, a neka kazivanja ovaj datum vezuju za blagdan – bajram ranijih Allahovih poslanika. Poznato nam je da više predaja kazuje kako je Allahov poslanik Nuh, koji se sa malobrojnim ljudima koji su ostali vjerni njegovoj misiji, na dan desetog muharrema pristao na kopno – podsjetila je Šiljak-Jesenković.

Ona također podsjeća i na naredbu Gospodara Allahovom poslaniku da gradi lađu kako bi se od potopa koji dolazi kao kazna onima koji ne vjeruju i koji su, unatoč pozivu Allahova vjerovjesnika, odabrali krivovjerstvo, spasila grupa onih koji se odazivaju Allahovu pozivu.

– Nuh, mir neka je s njim, poziva sve one koji vjeruju njegovoj misiji, u lađu stavlja po par životinja, te bilje i plodove koje imaju. Izbija potop, i ostaju spašeni samo oni koji su na lađi. Plovidba traje, ponestaju zalihe hrane, a kopna kao znaka izbavljenja nema na vidiku. Deseti dan muharrema, Allahov poslanik i njemu odani sastavljaju sve što je ostalo od artikala i prave jedno jelo, koje će postati simbolom zajedništva male grupe vjernih i odanih, simbolom jela koje će im Allahovom voljom omogućiti da prežive i na taj dan ugledaju kopno – navela je ona.

Amina Šiljak-Jesenković: “Svaka ašura ima različit okus i liči na kuhara koji je priprema”

Istakla je da je i u najtežim trenucima, u ratu, skupljala zrnevlje koje je ostalo ili namirnice koje je i od sebe skrivala, vrlo realno osjećala tu komponentu dijeljenja materijalnog u vrijeme neimaštine, i u tom dijeljenju osjećala zadovoljstvo, beskrajno bogatstvo.

– U vrijeme “rodnih godina”, kada obično imamo dovoljno, od trke za sticanjem materijalnoga zaboravimo na vrijeme koje valja izdvojiti za duhovnost. Postajemo stiješnjeni za ono vrijeme koje treba izdvojiti za pripremanje ašure, da se svaka namirnica zasebno iskuha, propere, sastavi i sve zajedno ponovno prokuha, sa dovom za bereket i jedinstvo muslimana. Za uputu svima koje On želi uputiti. Za olakšanje svim sinovima Ademovim – poručila je Šiljak-Jesenković.

Kako napraviti ašuru?

– Iako nije pravilo da sve namirnice moraju biti u sastavu ovog jela, naravno, ovisno od mogućnosti, godišnjeg doba ili vremena, navodim one koje koristim za ašuru: pšenica, ječam, zob, heljda, proso, riža, raž, grah, nohut (naut, slanutak), zelena leća, soja, kukuruz (šećerac), mrkva, pašternjak, korijen celera, đumbir (ukuhano u agdi), suhe smokve, suhe šljive (prethodno očistiti od košpica), suhe kajsije, suhi bijeli dud, bijele grožđice, jabuke, kruške, šljive, banane, višnje, trešnje, maline, kupine, jagode, borovnice (suhe, svježe, iz kompota ili smrznute) /ko ne želi da ašure bude tamno ili zamućeno, ne treba stavljati bobičavo crveno voće/, naranče, limun, mandarine, limeta, klementine, malo grejpfruta (agrume – ako su neprskani, sa korom skuhati u jakoj agdi), crno i bijelo grožđe, rezdelije, ribizle crne i crvene, mango, papaja, ananas, naši, breskve, kajsije, nektarine, dinja, šećer, med, malo soli, zrno-dva bibera, morski oraščić, zrno kahve, kap mlijeka, malo đulsije, malo naneruha, voda, tarčin, karamfil, kim, plavi mak, ćurekot, susam; kokos (kockice), orah, badem, lješnik, leblebije, kikiriki, sjemenke suncokreta, sjemenke tikve –  pojasnila je Amina Šiljak-Jesenković.

Za kraj je dodala da je pravilo pripremanja ašure da se svaki artikal zasebno kuha, a grahorice i tvrde žitarice namočiti noć prije kuhanja. Sve grahorice i žitarice preprati prije sastavljanja. Od svake voćke koja se stavlja u ašure zasebno napraviti kompot ili koristiti kompot iz konzerve.

(B.S./Preporod.info)