Dr. Hadžimejlić: Nema kaligrafije bez ahlaka

Date:

U drugoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR o duhovnosti i umjetnosti govorio je p rofesor na Akademiji likovnih umjetnosti i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. Ćazim Hadžimejlić.

Kazivao je o vlastitom putu i porodičnom naslijeđu koje ga je usmjerilo na studije i učvršćavanje vjerovanja.

– Taj vid vjerovanja se odražava i na duhovni aspekt samog čovjeka kroz srce, dušu i sposobnost koja je čovjeku data da keira ono što je u ljudskim mogućnostima. To dolazi i kroz islamsku umjetnost, čovjeka učvršćuje, inspiriše ga, pročišćava i daje mu jednu posebnu liniju u vjerovanju i ponašanju – kaže Hadžimejlić.

Istakao je da su kod arapskog slova prisutne specifičnosti koje se kod drugih pisama ne mogu naći.

– Temelj svih umjestnost je linija koja proizilazi iz tačke. Ako se tačke jedna do druge množe dobivamo liniju. Ako tu liniju znamo ispravno povući onda se možemo ispravno baviti umjetnošću – objašnjava profesor Hadžimejlić, napominjući da svaki dio samog slova, kaligrafski obrađen, na jedan način čovjeka inspiriše a kroz to se vidi Božanska Kreacija koja je nedostižna – pojasnio je.

Hadžimejlić 2.jpg - Dr. Hadžimejlić: Nema kaligrafije bez ahlaka
Dr. Ćazim Hadžimejlić i Edin Hamzakadić

Govoreći o kaligrafskom ahlaku podsjetio je da je sami početak kaligrafije utemeljen na riječima Poslanika a.s. gdje je preporučivao pisarima da pišu čitko.

– Ako nema ahlaka u kaligrafiji, onda kaligrafija nema svog ruha (duše) i ne može doći do svog vrhunca – ističe dr. Hadžimejlić.

Serijal Televizije BIR  Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related