Dr. Kurtagić-Pepić: Situacija na terenu govori da se korona virus povlači

Date:

Dr. Emina Kurtagić – Pepić, spec.epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJZ KS), za Preporod.info je izjavila da je epidemiološka situacija, kada je riječ o KS, trenutno zadovoljavajuća.  

Za naš portal ona govori i o tome da li će biti drugog vala korona virusa, kao i da li ima dovoljno testova kada je riječ o COVIDU -19.  

– Kontinuiranim praćenjem u poslednjih dvadesetak dana bilježimo pad broja novozaraženih, kao i pad broja aktivnih slučajeva, a broj izliječenih u toku 24 sata je u prosjeku duplo veći od broja novozaraženih. Na osnovu svega navedenog, to ukazuje na činjenicu da se virus povlači. U KS postoji dovoljan broj testova. Dnevno se testira oko 250 do 450 briseva. Testiraju se svi pacijenti za koje ordinarijus procjeni da postoje medicinske indikacije – kaže dr. Kurtagić-Pepić.  

Ona se osvrnula i na početak školske godine, s obzirom da roditelji strahuju za djecu, koja će u KS krenuti u školu 1. septembra.  

– Početak školske godine u učionicama u ovoj prvoj fazi podrazumijeva početak nastave za djecu 1 do 4 razreda. U ovoj početnoj fazi uzete su u obzir preporuke Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i iskustva zemalja u Evropi do sada. Prema podacima WHO, od ukupno laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljevanja od COVID-19, na oboljelu djecu u Evropskoj uniji otpada jedan do sedam posto. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nedavno je prezentovao rezultate o starosnoj distribuciji COVID-19 među djecom u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), a podaci se odnose na period do 26. jula 2020. godine, gdje se navodi da su četiri posto svih slučajeva COVID-19 u EU/EEA i Velikoj Britaniji bila djeca. Osim toga,do danas raspoloživi dokazi upućuju na to da je većina prijavljenih slučajeva među djecom bila posljedica transmisije unutar domaćinstava  – pojašnjava dr. Kurtagić-Pepić. 

Podcrtava da će epidemiološka služba ZZJZ KS kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa njom donositi naredne preporuke.  

– Na osnovu broja novozaraženih (novooboljeli su najčešće već bili u izolaciji), broja aktivnih slučajeva, kao i broja izliječenih imamo dokaze da se trenutno virus povlači. Da li će doći do novog vala, puno zavisi od ponašanja svih nas, odnosno svakog pojedinca. Potrebno je da se svaki pojedinac odgovorno ponaša. Prema podacima Zavoda, na dan 27. augusta novozaraženih je bilo 48, dok je broj hospitaliziranih 44. Broj  izliječenih u poslednja 24 sata je 81. Do sada je bilo zaraženih u KS 3.806, ukupno izliječenih 3.241, aktivnih je slučajeva 499 – kazala je dr. Kurtagić-Pepić. 

Za Preporod.info dr. Kurtagić-Pepić odgovorila je i na pitanje može li nam se ponoviti scenarij iz marta, ili ćemo ovaj put biti spremniji za pojavu većeg broja oboljelih i širenje virusa.  

– Mjere stanja prirodne nesreće (mjere zabrane kretanja) u mjesecu martu imale su za rezultat sprečavanje transmisije i sprječavanje reprodukcije virusa. Na taj način je epidemija zaustavljena, ove mjere su za rezultat imale mogućnost da se zdravstveni sistem organizuje. Tada su oformljeni H Timovi, COVID ambulente, drive-in testiranja, organizovan izolatorij i slično – pojasnila je dr. Kurtagić-Pepić. 

Posebno se osvrnula na dolazeću sezonsku gripu, s obzirom da još uvijek cirkuliše i virus korone. Pojasnila je kako ih razlikovati, te koji će koraci biti poduzeti iz ZZJZ KS.  

– Sa 40 nedjeljom u kalendarskoj godini, dakle sa mjesecom oktobrom, ide sezona respiratornih infekcija. Veliki broj respiratornih infekcija ide sa sličnim simptomima bolesti. Najčešće karakteristike oboljenja su:  kašalj, visoka temperatura, otežano disanje, i slično. Uzročnici sezonskih respiratornih infekcija su najčešće virusi. O kom virusu se radi jedino se može utvrditi visoko specifičnim dijagnostičkim metadama testiranja (PCR/ ELISA) i jedino na taj način se može utvrditi dali se radi o npr. H1 N1 virusu, H2 N3 virusu, SARS CoV 2 virusu ili nekom drugom. Epidemiološka služba ZZJZ KS je izradila smjernice za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u KS one su dostavljene Minstarstvu obrazovanja. Isto tako, Zavod je 27. i 28. augusta organizovao da epidemiološke službe općina izvrše epidemiološki nadzor osnovnih škola kako bi iste spremno dočekale početak školske godine – kazala je za Preporod.info dr.Emina Kurtagić-Pepić, spec.epidemiolog ZZJZ KS.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related