Dr. Michael Ryan: Širenje virusa dobija na tempu u cijelom svijetu

Date:

Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije izjavio je u utorak da širenje koronavirusa nastavlja da dobija na tempu u čitavom svijetu.

Ukazujući da vidljivo povećanje broja potvrđenih slučajeva o kojima je javljeno u proteklih pet ili šest sedmica, dr. Michael Ryan upozorio je da bi uskoro mogao da uslijedi rast broja smrtnih slučajeva.

– U aprilu i maju suočavali smo se sa 100.000 slučajeva zaraze dnevno. Danas se suočavamo s 200.000 – izjavio je Ryan na brifingu za novinare u Ženevi.         

Ryan je kazao kako izgleda da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 trenutno stabilan, ali je upozorio da često postoji vremenski jaz između vremena kada se broj potvrđenih slučajeva zaraze poveća i kada se javi o smrtnom ishodu zbog vremena potrebnog koronavirusu da nanese štetu u organizmu pacijenta.

Ryan je također odbacio ideju da je značajan rast broj zaraženih zaahvaljujući povećanom broju testiranja i kazao da se “ova epidemija ubrzava”.

On se nada da će kolektivno znanje o efikasnom liječenju pacijenata od COVID-19 pomoći u održavanju broja smrtnih slučajeva na relativno niskom nivou, ali je kazao da se to ne može garantirati.

– Mi smo samo uočili ovo ubrzano povećanje broja slučajeva zaraze tokom proteklih pet do šest sedmica. Stoga ne mislim da će biti iznenađujuće ukoliko broj smrtnih slučajeva ponovo počne da raste – izavio je Ryan.

(Ferna)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related