Dr. Nezir Halilović o islamu i nauci: Musliman treba biti u skladu s vremenom

Date:

U desetoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra u iftarskom programu televizije BIR o odnosu islama i nauke govorio je dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjećajući da je prvom naredbom u islam trajno utkan poziv za učenjem i naukom, ukazao je da su muslimani različiti u različitim vremenima te da imaju i različit odnos prema nauci. 

– Dok su se muslimani držali standarda imali smo rezultate. Druga fundamentalna pojava je prohodnost sistema. U to zlatno doba se znalo da je osoba koja se počne baviti naukom imala razrađen sistem od mekteba preko medrese i fakulteta, i prostor u kojem može plasirati svoje izume – kaže dr. Halilović i navodi da u i današnje vrijeme sva naprednija društva traže takve kreativce. 

Podsjetio je da je ideju univerziteta osmislila žena, muslimanka, u vremenu kada su žene u drugim društvima imale veoma nizak položaj, ali da su drugi pretekli muslimanska društva u njihovom izumu. 

– Neka društva su odlično razumjela značaj univerziteta i daju maksimalnu podršku tom razvoju – ističe Halilović ukazujući da taj pristup danas daje značajne rezultate.

Govoreći o značaju naučnih istraživanja naveo je tri vrste znanja: znanje koje izvire iz nas, znanje iz Objave, i istraživanje kao treću vrstu znanja, a koja je među muslimanima danas zapostavljena.

 – Od muslimana se traži da uvijek bude ibn vakt, da bude živi čovjek svog autentičnog vremena. Posezanje za starim rješenjima u aktuelnim problemima ne znači puno – ističe dr. Halilović napominjući da najnaprednije firme tretiraju aktuelne probleme, a najvrjedniji su stručnjaci sa prediktivnim znanjem, razvijaući projekte koji će odgovoriti i na buduće pojave.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related