Dr. Safija Malkić: Ovog ramazana posjete najranjivijim kategorijama dolaskom na vrata

0
108

Dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH u razgovoru za Preporod.info osvrnula se na aktivnosti u mjesecu ramazanu, navodeći da će se one uveliko razlikovati nego ranijih godina. 

Pojasnila je da će se programi ramazanskih aktivnosti za žene i ženski džemat, kao što su mukabele, kursevi sufare i Kur'ana, tefsira, hadisa, predavanja iz različitih oblasti, teologije, pedagogije, psihologije, medicine, historije, književnosti, itd., organizirati na dva načina. U džamijskim prostorima realizirat će se u skladu sa smjernicama nadležnih organa i uz uvažavanje propisanih epidemioloških mjera i online, putem različitih platformi na kojima je, kako ističe, prošle godine učestvovao veliki broj žena i što se pokazalo kao uspješan način realizacije aktivnosti. 

S obzirom na pandemiju korona virusa, kazala je da će u ovom mjesecu biti upriličene posjete onima kojima je pomoć potrebna, a sve u cilju očuvanja zdravlja.

– Polazeći od činjenice da je jedna od naših najvažnijih obaveza, kao muslimana i muslimanki, ali i Odjela za brak i porodicu, briga i nastojanje da sačuvamo zdravlje, posebno u doba pandemije da očuvamo fizičko i mentalno zdravlje naših najbližih, naših porodica i na taj način doprinesemo očuvanju zdravlja naše zajednice organizirat ćemo se na način promjene fokusa djelovanja.

Umjesto dosadašnje usmjerenosti da budemo uspješni organizatori sadržaja i aktivnosti za žene, džematlijke, da budemo dobri domaćini u džamijskim prostorima, potrudit ćemo se, poštujući princip “u susret vjerniku”, biti dobri musafiri i upriličiti obilaske i posjete najranjivijim kategorijama dolaskom na njihova kućna vrata – istakla je dr. Malkić 

Navela je da će muallime i koordinatorice za brak i porodicu zajedno sa koordinatorima i koordinatoricama i aktivistima Mreže mladih i Ureda za društvenu brigu usmjeriti se na posjete starijih, nemoćnih, iznemoglih, bolesnih džematlija i džematlijki i djece, kao i majki šehida, trudnica, porodilja, porodica sa većim brojem djece.

Cilj ovih posjeta je, kako obrazlaže, pomoći i olakšati život spomenutim kategorijama na različite načine, uručivanjem poklon-paketa sa hranom, lijekovima, higijenskim i dezinfekcijskim sredstvima, dostavom iftara na kućnu adresu, pripremanjem hrane i plaćanjem računa, obavljanjem usluga čišćenja, pružanjem osnovnih zdravstvenih usluga, a posebno razgovorom i empatisanjem sa njihovim problemima pomoći im da lakše prebrode zatvorenost u kući. 

Safija Malkić savjet 2020.jpg - Dr. Safija Malkić: Ovog ramazana posjete najranjivijim kategorijama dolaskom na vrata
Dr. Malkić: Porodične uloge su jasno definirane u islamu

– Jer, novi način i stil života uzrokovan pandemijom, zatvorenost u stanove i kuće, socijalna i fizička distanca, ostavlja traga na sve a najviše na one kojima potpuni nedostatak ili reduciranje redovnih sadržaja i aktivnosti može dovesti do dodatnog usložnjavanja njihovog zdravstvenog stanja. Ove posjete, odnosno posjete porodicama i najranjivijim kategorijama posebno su preporučene na područjima povratničkih medžlisa i džemata – rekla je dr. Malkić. 

Naglasila je i da su zbog potrebe sistemske i kontinuirane podrške porodici, svim članovima porodice, prošle godine pokrenuta savjetovališta za brak i porodicu u okviru 11 medžlisa (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Travnik, Zenica, Goražde, Živinice, Brčko, Mostar, Lukavac/Puračić i Kakanj) kako bi kroz programe individualnog, predbračnog, bračnog, porodičnog savjetovanja te savjetovanja o vjerskim pitanjima, članovi stručnih timova, teolozi, psiholozi, pedagozi, pružili usluge korisnicima, mladim – budućim supružnicima, članovima bračne i porodične zajednice. 

– Dakle, putem savjetovališta za brak i porodicu, uz stručnu i profesionalnu pomoć kompetentnih i ovlaštenih osoba, otvorena je mogućnost programski osmišljenog rada i pružanja konsultantskih i savjetodavnih usluga korisnicima u vezi pitanja i problema koji ih muče i opterećuju, te pitanja pripreme za brak, poboljšanja kvaliteta odnosa između supružnika, pripreme za odgovorno roditeljstvo, razvijanja i unapređenja zdravih odnosa između roditelja i djece, prevencije razvoda braka i prevazilaženja izazova i problema u bračnom i porodičnom životu – rekla je dr. Malkić.

Za Preporod.info govorila je i ulozi žene u islamu, koji se uveliko ogleda i u mjesecu ramazanu.  

– Porodične uloge su jasno definirane u islamu, zadaci i obaveze članova porodice određeni, što većina muslimana i muslimanki zna i trudi se ponašati u skladu s tim. Ali, do nas je kako ćemo se organizirati i obezbijediti načine da mi sami i članovi naše porodice odgovorimo tim ulogama. Zato imamo obavezu i potrebu nanovo podsjetiti na zajedničku odgovornost i muža i žene za bračnu i porodičnu harmoniju, sklad i razumijevanje, na zajedničku odgovornost roditelja po pitanju odgoja djece, ali i na njihove pojedinačne odgovornosti oca i majke, te posebno govor uputiti ženi – majki i suočiti je sa odgovornošću koju uloga majke, kao prve, primarne i najvažnije odgajateljice – nosi.

Mi često navodimo, usmjeravajući pažnju na suprugu – majku, da je jedan, od brojnih razloga disfunkcionalnosti porodice i izlazak žene – majke iz porodičnog kruga i njen ulazak u društveni krug, odnosno, aktivno djelovanje u različitim segmentima društvenog života.

Zbog toga društveno aktivna žena više nije i ne može, s obzirom na njezine nove uloge, poslove i zadatke, u punom kapacitetu, cjelodnevno, cjeloživotno biti posvećena porodici, mužu i djeci ili djeci i mužu – navodi dr. Malkić.

Zato bi, kako kaže, prilikom isticanja potrebe za porodičnom slogom, razumijevanjem i empatijom između članova porodice i ulogom žene – majke u tom “procesu” mogli krenuti i od poziva za razumijevanjem stanja i prilika žene i majke muslimanke, posebno njezinog stanja kao vjernice u ramazanu. Muslimanka, osim što nastoji izvršiti i upotpuniti svoje obaveze kao žena, supruga, majka, ima pravo i potrebu, da napoji i nahrani svoju dušu ibadetima za što, u sadašnjim prilikama usljed brojnih obaveza, mora uložiti vanredni trud i napor, ukazala je dr. Malkić. 

– Činjenica je da živimo u eri, vremenu asocijacija, aktiva, udruženja ili mreža, te da žene više nisu uključene, kao nekad, u aktivnosti bivših domova kulture ili sličnih ustanova, zato smatramo i važnim i opravdanim da muslimanki unutar Islamske zajednice ponudimo sadržaje i aktivnosti u džematu u okviru kojih će, u rijetkim slobodnim trenucima, moći dobiti odgovore na pitanja koja je zaokupljaju, te joj pružiti priliku i mogućnost da i sama učestvuju u kreiranju i osmišljavanju programa u džematu i na taj način je vezati za džemat. Važno je naglasiti da je i muslimanki potrebno da u ramazanu prisustvuje teravijama, mukabelama, vazovima, predavanjima za žene o temama koje nju interesiraju, zaokupljaju i privlače, ali joj je, isto tako, potrebno otvoriti prostor da se i sama uključi i doprinese edukaciji džematlijki iz svoje oblasti i struke, npr. medicine, psihologije, pedagogije, sociologije, i tako “podijeli” zekat na znanje. Također joj je potrebno dati priliku da iskaže svoj senzibilitet i empatiju, pokaže svoju solidarnost i uzme učešća u aktivnostima i projektima usmjerenim na podršku porodici i najranjivijim kategorijama – stava je dr. Malkić.  

Malkić se dotakla i pitanja mladih i njihovog “duhovnog rasta”, ocjenjujući da je pod utjecajem novih, modernih, savremenih ideja i novih vrijednosti tradicionalna  muslimanska porodica posljednjih decenija na “udaru” i da doživljava razne promjene.

– Usljed povećanja broja razvoda brakova, pojave napuštanja djece te pojave samohranih majki i samohranih očeva, ali i povećanje broja bračnih drugova koji ne žele djecu kao i onih koji apstiniraju od braka i odlučuju da žive sami, osjeća se potreba za ponovnim definiranjem bračnih, porodičnih, roditeljskih uloga, uloga i obaveza roditelja prema djeci i djece prema roditeljima. Iako su roditelji trajno zaduženi za odgoj djece oni su, u današnjem vremenu i prilikama, dodatno opterećeni pitanjem odgoja, željom, namjerom i obavezom da djecu spase od brojnih pošasti, harama koji su im nadohvat ruke i zaštite od različitih izazova kojima su izloženi. To opterećenje posebno osjećaju oni roditelji koji su postali svjesni barijera i zidova koji se pojavljuju pred mladima na putu njihovog duhovnog rasta i izgradnje zdrave, moralne ličnosti – kazala je dr. Malkić

Dodaje da je u cilju prevazilaženja zbunjenosti mladih u prevladavanju prepreka koje se nalaze pred njima, Islamska zajednica kroz različite programe, posebno preko Mreže mladih, ali i kroz program seminara i radionica za mlade, mlade buduće bračne parove, nastoji ponuditi odgovore na pitanja, dileme, probleme koji ih muče, tište i opterećuju.

– Organiziran, osmišljen rad s mladima na putu njihovog kvalitetnog zrijenja i izgradnje, kao alternativa negativnim pojavama, tendencioznim programima, nemoralnim ponudama i atacima na njihove mlade mozgove, nameće se kao izuzetno važan zadatak svih nas, posebno imama, muallima i koordinatora/ica za mlade i brak i porodicu – istakla je ona. 

Smatra kako je ramazan najbolja prilika da se mladi pozovu i uključe u te programe i sadržaje.  

– Zainteresiranost mladih i njihovo aktivno učešće u projektima i programima koji su realizirani u proteklih nekoliko godina podstrek su za nastavak projekata i aktivnosti koji mladi, u njihovoj borbi protiv harama, negativizma i dezorijentiranosti, prepoznaju kao kvalitetnu alternativu i pomoć za istrajavanje i ostanak na putu halala, dobra i uspjeha, odnosno, kao podršku na putu njihovog duhovnog rasta i zrijenja – poručila je dr. Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu.  

(A.N./Preporod.info)