Dr. Sebija Izetbegović za Radio BIR: Poštivanje mjera je lakše i prihvatljivije, nego da se ide u lockdown

Date:

– Poštivanje mjera je mnogo lakše i prihvatljivije, nego da se ponovo ide u lockdown – izjavila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Prof. dr. Sebija Izetbegović gostujući u programu Radija BIR.

Ona je ovom prilikom građane zamolila da “ne slušaju one koji imaju dug jezik, a kratku pamet”.

– Neka slušaju stručnjake i poštuju mjere – poručila je dr. Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje voditelja emisije Glavni pretres o tome što građani građani i po nekoliko dana čekaju rezultate testiranja na korona virus, dr. Izetbegović je kazala da, ukoliko se na rezultate testiranja na korona virus čeka dugo, onda je problem u onima koji ne javljaju rezultat na vrijeme onima koji su se testirali.

– KCUS je do sada uradio oko 100.000 PCR uzoraka. Svaki uzorak koji dođe u Klinički centar bude obrađen u roku od 24 sata. Čim rezultat bude gotov, mi šaljemo nazad ime i prezime, rezultat – nalaz o pozitivnosti, onom ko nam je poslao uzorak – kazala je, između ostalog, Izetbegović – kazala je dr. Izetbegović.

Konstatirala je da broj zaraženih korona virusom raste, ali to nije ništa neočekivano. Dodala je da je odavno upozoravala na mogućnost ovakvog scenarija.

– Mi smo u početku pandemije bili ocijenjeni kao jedna od zemalja koja se najbolje nosila s pandemijom. Pokazali smo izvanredan stepen discipliniranosti. Taj kolektivni stepen odgovornosti bio je ozbiljniji i na višem nivou nego sada. U jednom trenutku se desilo da je došlo do potpuno iracionalnog popuštanja discipline i opuštanja u svakom smislu i desilo se šta se desilo, imamo veliki broj zaraženih – kazala je dr. Izetbegović.

U programu Radija BIR generalna direktorica KCUS-a detaljno je pojasnila kako ova institucija radi u vrijeme pandemije korona virusa, ali se osvrnula i na funkcioniranje zdravstvenog sistema uopće tokom posljednjih mjeseci.

Rekla je da prioritet KCUS-a, koji se mora baviti teškim slučajevima oboljenja od Covid-bolesti, jesu i ti pacijenti, ali i ogroman broj drugih oboljelih od raznih bolesti kojima je neophodna uluga KCUS-a.

Iznijela je podatak da je trenutno oko 20 pacijenata oboljelih usljed zaraze koronavirusom na respiratorima.

Ocijenila je sramotnim ponašanje pojedinih ljekara koji optužuju i svoje kolege te ih vrijeđaju govoreći kako su “kažnjenička bojna”, te je komnaterisala i uvrede koje je iznio dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a na račun infektologa koji rade u izolatoriju Podhrastovi.

O odnosu dvije najveće sarajevske bolnice, KCUS-a i Opće bolnice, dr. Izetbegović je istakla da je u pitanju jednostavno rješenje – da svako radi svoj posao, a odnos da se gradi na nivou stručne saradnje.

– Opća bolnica je odavno trebala da se uključi u tu borbu protiv COVID-19, a nisu to uradili, mada su povukli ogromna sredstva od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Koliko ja vidim tu je puno kukavičluka i nesposobnosti. I nečega što oni svojim uvredama okrenutim prema nama, meni lično, KCUS-u i svojim kolegama u KCUS-u, pokušavaju da prikriju. Mogla bih čak reći da su to najvulgarnije i najneetičnije uvrede. Nazivaju nas čak i “kažnjeničkom bojnom”. Vi znate šta je to? To su formacije pravljene da ubijaju ljude. To nam je valjda zahvalnost što spašavamo i liječimo najteže bolesnike, izlažemo svoje zdravlje i živote od kraja januara ove godine. Za razliku od njih – rekla je.

Ponovila je da se Opća bolnica treba baviti lakše oboljelim Covid-pacijentima, a KCUS teško oboljelima.

Cijeli razgovor za Radio BIR možete poslušati ovdje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related