Dr. Sedad Bešlija: Između slavne prošlosti i nejasne budućnosti

Date:

Naslov devete emisije Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR bio je Između slavne prošlosti i nejasne budućnosti. Dr. Sedad Bešlija je razgovor sa Edinom Hamzakadićem započeo kratkim pregledom historije muslimana, navodeći da su u stotinjak godina za svjetsku civilizaciju učinili nešto što historiografi ni danas nemaju adekvatno objašnjenje.

Direktor Instituta za historiju Univrziteta u Sarajevu, dr. Sedad Bešlija ukazao je da bi muslimani trebali biti poput pčela, da od svakoga uzimaju ono što je dobro i korisno te da prave lijek za čovječanstvo.

– Muslimani su imali snagu da prethodne civilizacije usvoje, obrade i prenesu u zapadnoevropski svijet, preko Andaluzije – kaže dr. Bešlija navodeći da su ih time značajno zadužili.

Uže naučno područje dr. Sedada Bešlije je osmanski period a u emisiji Poruka vjere, poruka dobra goovrio je i o ramazanskim običajima i propisima iz tog vremena.

O biografijama Muhammeda a.s. navodi da su u prvom periodu tretirale vojne pohode, da bi tek kasniji autori koristili didaktičko-davetsku metodologiju i savremene pristupe pisanju životopisa.

O kulturi sjećanja je rekao da je poželjna, kroz npr. obilježavanje genocida, zločina, ali da je neophodno vratiti se i na starije stranice prošlosti.

– Ne znam na kojoj paradigmi možemo napraviti iskorak ukoliko se ograničimo samo na one stranice prošlosti koje su ipak označile neku vrstu poraza – ističe dr. Bešlija.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related