Dragan Lukač nije prosječan četnik

Tako je, za Večernje novosti, izjavio da u Federaciji BiH postoje “desetine” centara u kojima se radi “edukacija i vrbovanje, što je sasvim dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista”.

“BiH je po stanovniku dala najviše džihadista od bilo koje druge evropske zemlje. Evidentirali smo mnogo pripadnika vehabijskog pokreta i držimo ih pod kontrolom i pratimo njihovo kretanje”, rekao je Lukač.

Draganu Lukaču bi se komotno mogla dati dijagnoza opsesivno-kompulzivnog poremećaja, s obzirom da mu se ovakve ideje i impulsi iznova i iznova vraćaju i pune mu glavu, da je Dragan Lukač prosječan četnik.

Budući da Dragan Lukač nije prosječan četnik onda bi se njegove izjave mogle promatrati u širem kontekstu, širenja iluzornog straha od terorizma.
 
Izmišljanje “džihadističkih prijetnji” i napada, naime, stari je recept za skretanje pažnje javnosti sa neriješenih socio-ekonomskih problema. Zaboravite siromaštvo i glad, zaboravite štrajkove, zaboravite nezaposlenost, zaboravite korupciju i kriminal, zaboravite Bobar banku i Pavlovića – teroristi su pred vratima!

Da, željezničari štrajkuju glađu, ali zamislite, u drugom entitetu se obučavaju teroristi! Bankarski sektor RS-a je oštećen za 123 miliona KM, u direktnu vezu sa tim slučajem se dovodi i predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali, jeste li svjesni da su vehabije prijetnja opstanku RS-a?

Nije ministar Lukač, naravno, dao činjenice i konkretne informacije, niti je naveo i jedan od “desetine” kampova. U nedostatku “korisnih idiota” jednostavno je pribjegao izmišljanju “džihadističke prijetnje” i inih kampova, čime se godinama služe i pametniji političari od njega.

Moglo bi se, dakle, ponašanje Dragana Lukača, koji nije prosječan četnik, svesti pod službu režimu, da Dragan Lukač nije na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova. Budući da jeste, njegova bolesna opsesija paradžematima i “kampovima terorista” predstavlja i realnu prijetnju za građane.

Policija može postati ubojito oružje u rukama onih koji žele da ga zloupotrijebe i sa razlogom se može sumnjati u namjere onih koji iznose takve paušalne ocjene, koji “evidentiraju” građane i bez konkretnog razloga prate njihovo kretanje. Građani s pravom treba da budu zabrinuti.

Ministar Lukač, koji nije prosječan četnik, bi morao odgovoriti na pitanja o kakvoj se evidenciji pripadnika “vehabijskog pokreta” zapravo radi? I ko su oni? Možda svaki musliman sa bradom?  

N.H./BIR.ba