Drugi dan zaredom rekordan broj novozaraženih virusom korona u svijetu

Broj umrlih pacijenata koji su bili zaraženi korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom protekle dvije sedmice nastavio rasti u 43 od 50 saveznih država i u subotu se približio broju od 140.000 osoba.

Prema podacima koje objavljuje Reuters, SAD je od kraja juna bilježio porast novih slučajeva zaraze COVID-om 19, a šest sedmica nakon toga pokazalo se da je ponovo počeo rasti i broj umrlih, prenose agencije.

Svake sedmice u SAD-u umre 5.000 ljudi koji su bili zaraženi korona virusom. U poređenju sa situacijom u Americi, susjedna Kanada zabilježila je ukupno 8.800 smrti od početka pandemije.

Samo u jednoj sedmici SAD bilježe približan broj umrlih ukupnom broju umrlih u Švedskoj, u kojoj je od početka pandemije umrlo 5.600 ljudi.

U najjače pogođenim američkim državama dužnosnici muku muče s nedostatkom prostora u kojima bi se pohranila tijela umrlih, s obzirom na to da su mrtvačnice pune.

U okrugu Maricopa u Arizoni, u kojem je i najveći grad u državi Phoenix, dopremljeno je 14 hladnjača kako bi se privremeno mogla pohraniti tijela umrlih, u situaciji kada se očekuje da će se taj broj jako povećati, i više nego dvostruko u odnosu na kapacitete mrtvačnica.

Na sličan način s problemom se nose i u Teksasu, gdje su grad San Antonio i okrug Bexar također nabavili hladnjače kako bi se mogli nositi s porastom broja umrlih.

Ovakve situacije u nekim južnim američkim državama jačaju osjećaj da pandemija izmiče kontroli.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je izvijestila o drugom zaredom rekordnom broju novozaraženih korona virusom, s 259.848 slučaja u posljednja 24 sata.

Broj zaraženih u subotu je najviše narastao u SAD-u, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici, prenosi Reuters.

Prošli dnevni rekord zabilježen je dan ranije kad je bilo 237.743 slučajeva.

U subotu je zabilježeno 7.360 smrtnih slučajeva, što je najveći dnevni rast od maja.

U julu prosječno dnevno umire 4,8 hiljada ljudi, što je blagi rast u odnosu na juni kad ih je bilo 4,6 hiljada.

Ukupan broj zaraženih u svijetu u petak je prešao 14 miliona, a broj umrlih više od 600.000.

WHO je u subotu zabilježio 71 hiljadu novih slučajeva zaraze u SAD-u, 45,4 hiljada u Brazilu, 34,8 hiljada u Indiji i 13,3 u Južnoafričkoj Republici, prenosi Al Jazeera.

(FENA)