Druženje Mreže mladih sa Adisom Deljkovićem, autorom knjige „Moj put u Palestinu“

Date:

U Šerefuddin Bijeloj džamiji u Visokom 18. februara nakon jacija-namaza upriličeno je druženje Mreže mladih MIZ Visoko sa publicistom i novinarom BHRT-a mr. Adisom Deljkovićem.

Posebna tema druženja je bila knjiga koju je ovaj novinar objavio pod naslovom „Moj put u Palestinu“. Ovom prilikom su se aktivisti Mreže mladih upoznali sa stanjem u Palestini i informisali o onome kroz šta prolazi palestinski narod. 

Na početku druženja u svojstvu domaćina obratio se imam Šerefuddin Bijele Džamije u Visokom hfz . Edin-ef. Bukva koji je uz dobrodošlicu aktiviste upoznao da je namjera arhitekte, akademika Zlatka Ugljena, bila da se u ovoj džamiji upriliči mnoštvo ovakvih druženja što dokazuje njena unutrašnja arhtektur

Glavni imam MIZ Visoko Midhat-ef. Čakalović je izrazio svoje zadovoljstvo za interesovanje omladine o temi palestinskog pitanja, te da je ovo prilika da se upoznaju sa radom mr. Deljkovića koji je urednik vanjskopolitičke redakcije BHRT-a i voditelj sedmične emisije „Global“ već sedamnaest godina. 

Druženje je obogatilo iskustvo mr. Deljkovića sa brojnih televizijskih reportaža, uključujući reportaže iz Pojasa Gaze (Palestina), Zapadne Obale (Palestina), Iraka, Irana, Kuvajta, Pakistana, Kine, Japana, Malezije, Kazahstana, te brojnih evropskih prijestolnica. Mr. Deljković je izrazio svoje zadovoljstvo druženjem sa mladima koji su željeli da čuju priču o Palestini, o palestinskom pitanju.

Knjiga „Moj put u Palestinu“ je rezultat posjete mr. Deljkovića Pojasu Gaze 2010 godine i Zapadne obale 2016. godine. Dugo je trebalo da se sve ono što je doživljeno na ovome putu stavi na papir, ali u konačnici se uspjelo opisati stanje palestinskog naroda i ono kroz šta više od polovine stoljeća prolaze.

Aktivisti Mreže mladih ponijeli su pozitivna iskustva sa ovog druženja i izrazili želju da se u budućnosti sastaju na ovakvim i sličnim povodima.

(Jusuf Bukva/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related