Države G7 i EU zajednički osudili vojni udar u Mijanmaru

Date:

Grupa najznačajnijih svjetskih ekonomskih sila G7 i Evropska unija objavile su u srijedu zajedničku izjavu kojom su osudili vojni udar u Mijanmaru i pozvali vojsku da pusti sve koji su “nepravedno uhapšeni”.

– Mi, ministri vanjskih poslova G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik Evropske unije, jedinstveni smo u osudi vojnog udara u Mijanmaru – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ministri vanjskih poslova kritikovali su hapšenje političkih lidera i aktivista civilnog društva, uključujući čelnicu MIjanmara Aung San Su Kyi i predsjednika Win Myinta, a izrazili su i zabrinutost zbog vojnih akcija usmjerenih na medije.

– Pozivamo vojsku da odmah okonča vanredno stanje, vrati moć demokratski izabranoj vladi, oslobodi sve nepravedno uhapšene i poštuje ljudska prava i vladavinu zakona. Rezultati novembarskih izbora moraju se poštovati i sjednicu parlamenta treba sazvati što je prije moguće – navodi se u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova podsjetili su i na svoje saopštenje iz prošle godine u kojem su istakli privrženost mijanmarskoj demokratskoj tranziciji, miru i odgovornosti za kršenja i zloupotrebe ljudskih prava.

– Stojimo uz narod Mijanmara koji želi vidjeti demokratsku budućnost – naglasili su ministri.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je u ponedjeljak vanredno stanje, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD). Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta sazvanog nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu. Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related