Dubnica: Gradeći mesdžid, izgrađivali sebe

 

 

Najbolja priprema za ramazan

 

– Napravili ste objekat i time ste preuzeli obavezu i da dolazite u njega, da ga posjećujete, da ne bude prazan. Ovaj objekat treba biti centar našeg duhovnog okupljanja, rekao je u uvodnom obraćanju Muharem ef. Mešanović.

 Mahmut Omerović, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju mekteba, odnosno mesdžida, kazao je da su za samo tri mjesca uspjeli izgraditi objekat.

 – Prvi sastanak inicijativnog odbora imali smo 28. februara, već sutradan Midhat Hujdur je uvakufio plac za izgradnju mesdžida. Hvala Bogu, uspjeli smo ga brzo izgraditi. Izgradnja objekta koštala je oko 60 hiljada maraka, plus dobrovoljni rad, a toga je bilo itekako dosta, kazao je Mahmut Omerović, koji je podijelio i zahvalnice svima koji su pomogli izgradnju ovog vjerskog objekta.

 

Članovi građevinskog odbora, osim Mahmuta Omerovića, još su bili i Fejzo Mujanović, Midhat Hujdur, Ešef Ahmić, Ado Avdić i Amir Ahmetović.

 Vaz je održao Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. On je, čestitajući mještanima, kazao da su napravili najbolju pripremu za predstojeći ramazan.

 – Gradeći ovaj mekteb, vi ste izgrađivali i sebe. Napravili ste lijepe kuće, asfaltirali put i sjetili se da vam treba i duhovna kuća. Bez nje, bez islama, nema nam spasa na ovim prostorima. Kao što se zgrada može rekonstruisati, tako se i insan može rekonstruisati, obnoviti. Ramazan je najbolja prilika za to, da duhovno ojačate, da budete jaki, rekao je, između ostaloga, Enver ef. Alić.

 

Nakon dove koju je proučio hafiz Husejn ef. Smajić, Mahmut Omerović je predao ključeve mesdžida Enveru ef. Aliću, a on ih je predao vakifu Midhatu Hujduru, kojem je pripala čast da prvi otvori mesdžid.

 

 Vakif Midhat Hujdur

 U Dubnici danas uglavnom žive prognani Podrinjci. Ima i nekoliko Kalesijaca koji su ovdje kupili plac i tu žive. Jedan od njih je i Midhat Hujdur, koji je uvakufio 300 metara kvadratnih zemljišta za izgradnju mesdžida. Zanimljivo, Midhat Hujdur je nezaposleni demobilisani borac.

 

Pitali smo ga od čega živi.

 – Ne radim ni u kakvoj firmi. Ponekad bude posla privatno na građevini. Uglavnom, Allah daje nafaku, ne brinem se za to, kazao nam je vakif Midhat Hujdur.

 

Iz printanog izdanja