Dubrovnik: Održana 11. Konferencija mladih “Muhammed a.s.u mom životu”

Date:

U Dubrovniku je jučer okončana dvodnevna Konferencija islamske mladeži sa područja Republike Hrvatske, u organizaciji Ureda za da'vu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, kojim rukovodi Mirza ef. Mešić.

Domaćini susreta bili su aktivisti Medžlisa IZ Dubrovnik, predvođeni glavnim imamom Salkan ef. Herićem i predsjednikom Medžlisa Dubrovnik Fehimom Vukotićem.

Prigodnim govorom u svojstvu izaslanika predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije dr. Aziz ef. Hasanovića prisutnim se obratio njegov zamjenik mr. Mevludi ef. Arslani, koji je ovom prilikom mladima naglasio važnost njihove uloge u djelovanju zajednice, te podsjetio na važnost uloge ambasadora islama koju oni imaju u svojim okruženjima.

Uslijedila su i prigodna obraćanja Salkana ef. Herića, te Mirze ef. Mešića.

Radni dio ove konferencije se sastojao od predavanja i radionica, tako da je mr. Senad ef. Hevešević  govorio o temi “Muhammed a.s. kao najbolji uzor”, nakon čega je uslijedila radionica o analizi sadržaja deset hadisa i o tome kako ti hadisi mogu pomoći mladima danas.

Drugu radionicu održala je Nejra Kadić Meškić, voditeljica Centra za kulturu dijaloga pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, a nakon uvodnog dijela i predstavljanja rada i uloge Centra, održana je interaktivna radionica “Dijalogom protiv predrasuda”.

Ovom prilikom izaslanici medžlisa iz Hrvatske su predstavili i svoje planove rada za 2020. godinu. 

Konferencija je zaključena učenjem Kur'ana kurra hafiza mr. Aziz ef. Alilija, glavnog imama MIZ Zagreb, te dovom koju je proučio Vahid ef. Hadžić, glavni imam MIZ Split.

(islamska-zajednica.hr)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related