Duraković za Preporod.info: Presuđena je genocidna politika

Date:

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru. 

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, bivši načelnik Srebrenice i mladić koji je preživio srebrenički genocid za Preporod.info kazao je kako je bilo minimalno i civilizacijski normalno da se potvrdi prvostepena presuda. 

– Ono što je bilo minimalno i civilizacijski normalno jeste da se potvrdi prvostepena presuda, koja je historijski jako važna i tamo su jako teške kvalifikacije. Posebno kada je u pitanju genocid u Srebrenici, ali i druge tačke optužnice – rekao je Duraković.  

Naglasio je da je Mladić druga najvažnija ličnost u tom političko-vojnom establišmentu tadašnje Republike Srpske presuđena za genocid.  

– Dakle, presuđena je genocidna politika i poruka onima koji su je zagovarali, da je nemoguća i da je genocidna. Žao mi je što je ostalih šest opština izuzeto to iz odgovornosti ovog čovjeka. Svi zamo šta se tamo desilo, ali sudsko vijeće je tako odlučilo. To me razočaralo – rekao je Duraković i poručio da su problem ideologije koje i dalje žive i Radovana Karadžića i Ratka Mladića, presuđene ratne zločince. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related