Duratović: Nisam optimista po pitanju konačne presude Mladiću

Date:

Nisam previše optimističan kada je u pitanju izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću – izjavio je Feni predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Mirsad Duratović.

Mladiću će u utorak, 8. juna u Den Haagu, nakon žalbe na prvostepenu presudu, biti izrečena konačna presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, ali Duratović ne vjeruje da će pravda biti zadovoljena. 

– Ono što mi ubija svaku nadu za pravednu presudu je činjenica da Mladić neće dobiti presudu za genocid u Prijedoru. Također gubim nadu jer grobnica Tomašica i druge takve grobnice nisu obrađene kroz optužnicu onako kako su trebale biti – kazao je. 

Ističe da je Haški tribunal imao priliku u procesu protiv Radovana Karadžića, ali i drugim procesima, dokazati da je u Prijedoru počinjen genocid, jer postoji toliko dokaza da ih je suvišno i nabrajati. 

– Takva presuda je nešto što svi čekamo i što bi bila satisfakcija i zadovoljenje očekivanja žrtava genocida, ali svjesni smo da Haški tribunal neće donijeti takvu presudu. Također, svjesni smo i ako Tribunal ne donese presudu za genocid, to neće biti na osnovu iznesenih dokaza već će biti rezultat političkih pritisaka, jer bitniji su politički odnosi nego zadovoljenje pravde i slanje poruke da će zločini biti adekvatno kažnjeni i nazvani pravim imenom – zaključio je Duratović. 

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 2017. godine prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related