Dvadeset godina “Bosanske Sumejje”: Magazin koji je obilježio vrijeme

Date:

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli danas je upriličena svečanost povodom obilježavanja 20 godina postojanja Magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je kazao kako je Magazin stekao ugled u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Grupa muslimanki je pokrenula Magazin i mogu kazati da je on opravdao svoje postojanje. Puno je toga dokumentovano u „Bosanskoj Sumejji“, danas smo sretni i zadovoljni onime što je ovaj Magazin i ponosni smo na njegov kontinuitet. Svi smo dužni da damo potporu ideji i okupljenima oko ideje „Bosanske Sumejje“ – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istaknuo je da je ovaj jubilej značajan kako za Islamsku zajednicu, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

– Magazin „Bosanska Sumejja“ je obilježio vrijeme. To je časopis koji je okrenut ženi, porodici, porodičnim vrijednostima, a znamo šta nam to znači u ovom vremenu. Sretni smo što je Magazin uspio da se održi kroz sve ove godine, da bude u misiji i da poluči nemjerljive rezultate – poručio je muftija Fazlović.

Namjera pokretanja magazina bila je da ponudi pitak izvor korisnih, pouzdanih i brižljivo biranih informacija za Bošnjakinje i muslimanke. Također, nastojalo se da Magazin postane platforma putem koje će Bošnjakinje različitih zanimanja i sposobnosti, moći komunicirati jedne s drugima ali i sa ostatkom svijeta.

– Izdavanje Magazina je osmišljena misija žena za buđenje svijesti o odgovornosti prema zajednici, doprinosu aktivizmu, posebno na širenju znanja, najznačajnijem uslovu opstanka budućih naših pokoljenja – izjavila je Asima Tulumović, predsjednica Udruženja „Sumejja“ u Bosni i Hercegovini, koje je izdavač “Bosanske Sumejje”.

Uloga „Bosanske Sumejje“ kao magazina za ženu i porodicu postaje sve ozbiljnija, naglasila je ovom prilikom glavna urednica magazina Azra Hasanović.

– Kao časopisu islamskog svjetonazora, porodica i rodbinske veze za nas su od svete dužnosti. Čitav niz rubrika direktno se bavi temama razumijevanja porodice, učenja o njoj i praktičnim savjetima kako da se porodični odnosi ozdrave. Drago nam je što u „Bosanskoj Sumejji“ možemo bilježiti mnoge naše ženske podvige – poručila je Hasanović.

Amina Đulović, zamjenica glavne urednice, navela je kako se, pored magazina „Bosanska Sumejja“, Udruženje „Sumejja“, usudilo realizovati još nekoliko projekata.

– Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je izložba „Žene, živo srce Srebrenice“, koja predstavlja protrete žena koje svakog 11. u mjesecu mirnim protestima u Tuzli traže istinu i pravdu. Vrijedno je istaknuti i knjigu „Radosne bilješke“, koju je prevela urednica Hasanović. Ponosni smo i na edukativni magazin „Moj ramazan“, koji izdajemo tokom mjeseca ramazana, u saradnji s Odjelom za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog – navela je Đulović.

Magazin “Bosanska Sumejja” izlazi uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related