Dvije godine nakon tragedije, Genova dobila novi most

Date:

Gotovo dvije godine nakon urušavanja mosta Morandi, talijanski grad Genova otvara novu visokotehnološku infrastrukturu koja će ga zamijeniti.

Most Morandi, nazvan po inžinjeru koji ga je dizajnirao, urušio se usljed obilnih padavina 14. augusta 2018. godine, prilikom čega je smrtno stradalo 43 ljudi, a na stotine su povrijeđene.

Ovo je ujedno jedna od najvećih tragedija u Italiji u posljednjih nekoliko decenija i ujedno podsjetnik na zanemareno stanje glavnih infrastruktura u Italiji i dugogodišnje greške u njihovom održavanju.

Rekonstrukcija je završena u rekordnom roku, a bazirana je na projektu arhitekte Renza Piana. Nova struktura, izgrađena po najnovijim sigurnosnim standardima uključivat će i četiri robota koji će kontrolisati čvrstinu i vršiti redovno održavanje.

– Od rane koja sporo zacjeljuje do simbola nove Italije koja se oporavlja – rekao je premijer Giuseppe Conte ovim povodom, javlja AA.

Mnogi članovi porodica žrtava, s druge strane, odlučili su ne prisustvovati ceremoniji, ističući rizik da tragedija postane parada i tako odvuče pažnju sa sjećanja na stradale ljude.

Urušavanje mosta 2018. stavilo je u fokus odgovornost Autostradea, kompanije koja je upravljala mostom Morandi i koja upravlja gotovo polovinom mreže autocesta u Italiji.

Sada je suočena s optužbama za falsifikovanje sigurnosnih izvještaja i glavnih grešaka na održavanju mosta. Uposlenici Autostradea su pod istragom, zajendo s nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika iz oblasti transporta.

Morandi most se urušio 14. augusta 2018. godine

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related