Džaferović čestitao Dan Bošnjaka: Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka.

– Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, 28. 9. 1993. godine, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan historijski događaj, koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda – navodi se u čestitki.

Dodaje se da su prije 29 godina, u uslovima agresije na BiH i borbe za goli opstanak, Bošnjaci potvrdili svoj identitet, kao i svoju opredijeljenost da grade Bosnu i Hercegovinu, kao multietničku i cjelovitu državu koja pripada svim njenim zajednicama i ljudima.

Navodi se da je danas bošnjački narod u znatno boljem položaju, predstavljajući neizostavan faktor odlučivanja u BiH ali i cijelom regionu. Svejedno, Bošnjaci se još uvijek suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih su najveći pritisci i diskriminacija kojima su izloženi zbog svog identiteta, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama.  

– Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta.

Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati.

Bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori čestitam 28. septembar – Dan Bošnjaka – navodi se u Džaferovićevoj čestitki, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Preporod.info)