Džaferović: Presuda Mujanoviću politički motiviran progon

Presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima Bosne i Hercegovine, ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Naglasio je da je Srbija u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine, te kao država agresor nema kredibilitet da proceusira građane Bosne i Hercegovine.

– To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak i Ganić, kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces. Ako postoji osnov, Huseinu Mujanoviću je mogao suditi samo Sud BiH, a pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motiviran progon – stava je Džaferović.

Također, najava zvaničnika Srbije, na čelu sa predsjednikom te države, da će okončati ovu praksu pokazala se kao licemjerje, kaže Džaferović, te je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posljedica na odnose između dvije države.

Najavio je da će u predstojećem periodu institucije države Bosne i Hercegovine intenzivirati komunikaciju prema institucijama Evropske unije i državama članicama o tome da Srbija, kao kandidat za EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, odugovlači suđenje za ubistvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom štabu VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se terete za genocid u Srebrenici, čime najbolje pokazuje kontinuitet svojih namjera prema BiH i bošnjačkom narodu.

(Preporod.info)