Džaferović: Presude Evropskog suda utvrdile su da poricanje genocida ne može biti podvedeno pod slobodu govora

Date:

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je kako smatra da je za očuvanje mira nužno spriječiti govor mržnje u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je govorio i o mogućim inicijativama za izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, a čije je odredbe ranije nametnuo doskorašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

– Zvaničnici iz entiteta RS tvrde da nije problem u sadržaju Inzkovog zakona, već u načinu na koji je donijet. Navodno su ga trebali donijeti organi države Bosne i Hercegovine, a ne visoki predstavnik. Svako ko je upućen u stanje u Bosni i Hercegovini zna da se radi o neiskrenoj tvrdnji – rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine više od deset godina pokušavala donijeti vlastiti zakon o zabrani negiranja i minimiziranja genocida i zločina, ali “svaki put su to blokirali upravo zvaničnici iz entiteta RS, upravo zato jer im smeta sadržaj zakona”.

– S obzirom na navode iz entiteta RS da oni nemaju problem sa sadržajem zakona, međunarodna zajednica je pokrenula inicijativu da se ovaj zakon usvoji u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Na to je lično pozvao i visoki predstavnik Christian Schmidt, kazavši da će povući Inzkov zakon, ako parlament usvoji isti zakon. Ako nije problem u sadržaju, parlamenteraci bi sada trebali u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasati za zakon sa istim sadržajem, ali oni i to odbijaju, čime pokazuju da oni žele samo ukinuti Inzkov zakon – rekao je Džaferović i poručio da se to nikad neće desiti.

Istakao je kako visoki predstavnik nije proglasio odredbe zakona o zabrani negiranja genocida i zločina ničim izazvan.

– Bila je to reakcija na monstruoznu kampanju vrijeđanja žrtava, poricanja zločina i veličanja zločinaca. Entitet RS je počeo javnim novcem da finansira veličanje ratnih zločinaca, kao govor mržnje par excellence. Ne treba zaboraviti da je Haški tribunal u svojim presudama upravo govor mržnje definisao kao jedan od faktora koji je i doveo do zločina. Zato je od najveće važnosti za očuvanje mira da se poticanje takvog govora mržnje spriječi. Osim toga, saradnja sa Haškim tribunalom je sastavni dio Daytona i svako ko je pristao na Dayton pristao je na Haški tribunal – istakao je Džaferović.

Naveo je kako je “Inzkov zakon” svojim sadržajem identičan direktivama EU o suzbijanju govora mržnje, te je u skladu sa Štokholmskim programom, koji je usvojilo Vijeće EU još 2009., a koji jasno naznačava da su vrijednosti EU nespojive sa genocidom, zločinima protiv čovječnosti i drugim ratnim zločinima.

– Na koncu, presude Evropskog suda za ljudska prava su utvrdile da poricanje genocida ne može biti podvedeno pod slobodu govora. Tako da ne postoji instanca koja može ili smije osporiti ovaj zakon – zaključio je Džaferović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related