Džaferović: Srpske elite svome narodu moraju reći istinu o počinjenim zločinima

Date:

– Nikada nećemo prestati da se sjećamo onoga što se našoj domovini i našem narodu dogodilo u agresiji od 1992 do 1995. godine. Zaborav je opasan jer vodi ponavljanju zločina i zato nikada nećemo zaboraviti, uvijek ćemo se sjećati i odavati poštovanje nedužnim žrtvama i na istini i pravdi zajedno projicirati našu zajedničku budućnost. Ne postoji nijedan pedalj Bosne i Hercegovine, koji može biti i koji će biti etnički ekskluzivitet samo nekih. Svaki pedalj ove zemlje je svih nas koji živimo u njoj – poručio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović  na obilježavanju 29. godišnjice zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom Nevesinja.

Osudio je sve one koji otežavaju život povratnicima. Integracija BiH i jačanje institucija BiH, dodao je, najbolji su garant prosperiteta i normaliziranja životnih okolnosti. „Pomagat ćemo ljude koji su se vratili na svoja imanja, jer svi, na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, moramo biti svoji na svome“, istakao je Džaferović. Povratak, kako je kazao, makar djelimično poništava posljedice nasilja nad etničkom strukturom koje je izvršeno agersijom od 92 do 95. godine. Budućnost Bosne i Hercegovine, dodao je,  je ogleda se u evropskim i NATO integracijama, usvajanju evropskih standarda i vladavina prava.

Džaferović je prokomentirao i pravosnažnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen za genocid i druge vidova zločina.

– Nikada on nije bio heroj i neće biti heroj. On je jedna obična kukavica i ostat će upamćen kao ratni zločinac.  Maloprije sam od lokalnih vlasti u Kalinoviku zatražio da uklone mural sa njegovim likom i da omoguće ljudima da naprave mjesto gdje će obilježavati datume koji su bili najteži u njihovoj historiji – rekao je Džaferović.

Pozvao je političke, vjerske, intelektualne, kulturne elite srpskog naroda da srpskom narodu konačno kažu šta se desilo u vremenu agresije.

– Da im kažu da se moraju poštovati odluke Međunarodnog Suda pravde i tribunala. To je u najboljem interesu svih naroda pa i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini – istakao je Džaferović.

Tokom programa o zločinima nad Bošnjacima Nevesinja i posljedicama etničkog čišćenja govorio je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Ukazao je pri tom na ishodišne vrijednosti zavičajnog identiteta, njegovanog stoljećima u ovom kraju, u kojem su vjera, iskrenost, predanost bile od presudnog značaja.

– Danas se podsjećamo da moramo znati svoju historiju i da trebamo jačati kulturu sjećanja. A ta kultura ne podrazumijeva poziv na osvetu i mržnju. Toga u našoj vjeri, tradiciji i kulturi nema, ali ima kultura uzimanja pouke, da moramo znati svoju historiju, vrijeme mjesto i kontekst. Musliman ne smije dozvoliti da ga zlo i nesreća dotaknu kao što ga je doticali ranije. To znači da ne smijemo biti nemarni i da ne smijemo dopustiti da ne držimo do sebe – upozorio je muftija Dedović.

Ukazao je na potrebu pravilnog i dosljednog prenošenja istine na mlađe generacije koje iz godine u godinu preuzimaju važne životne tokove. S nelagodom se osvrnuo na činjenicu da Bošnjaci i 29. godina nakon počinjenog zločina još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima 130 osoba.

– Ostaje obaveza svih nas prema 130 žrtava zločina za koje se ne zna, koje nemaju svog mezara, svog nišana. Na spomen obilježju su ispisana njihova imena ali još nema mjesta gdje će dostojanstveno  biti pokopani njihovi zemni ostaci. Naša je obaveza i da ustrajavamo na tome da se prokazuju zločinci. Njihova imena treba da se čuju – poručio je muftija.

Godišnjice stradanja nedužnog stanovništva u Nevesinju obilježena je i nizom drugih programa. Na Maršu mira od Mostara do sela Kljuna organiziranom u znak sjećanja na žrtve zločina učestvovalo je osoba iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related